CAO in de Participatiewet

Goed nieuws voor wie een langdurige of chronische ziekte heeft zoals MS en werkt via de participatiewet:  Voor het eerst is er nu een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor mensen met een arbeidshandicap.

CAO ParticipatiewetDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Cedris, de branchevereniging voor een honderdtal zogeheten sociale ontwikkelbedrijven, hebben deze CAO afgesloten met de vakbonden FNV en CNV.

Een arbeidsgehandicapte is iemand die door een langdurige of chronische ziekte of door een handicap niet volledig aan de slag kan en daardoor onvoldoende inkomen kan krijgen. Of iemand die belemmeringen ondervindt bij het krijgen of houden van een baan. Of en in hoeverre iemand arbeidsgehandicapt is, stelt een verzekeringsarts vast van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand met MS die door vermoeidheid slechts een paar uur per dag of per week kan werken.

De CAO is bestemd voor de ongeveer 15.000 arbeidsgehandicapten die werken op basis van de Participatiewet.

Tot 2015 werkten deze mensen vooral via deregelingen voor ‘sociale werkvoorziening’, maar die worden afgebouwd.  Nu werken ze vaak bij sociale ontwikkelbedrijven of worden ze door hun gemeente bij reguliere bedrijven ingezet.

De cao ‘Aan de slag’, zoals ze heet, geldt straks voor alle mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, die werken op een zogenoemde beschutte werkplek of die gedetacheerd zijn bij een gewone werkgever. De nieuwe CAO komt in de plaats van de huidige lappendeken van verschillende lokale regelingen.

Volgens Marco Schipper, onderhandelaar namens de FNV, is dit “een historische cao. Voor het eerst is er voor deze mensen een pakket met landelijke afspraken over hun loon, pensioenen, hoe lang ze moeten werken, verlof en opleidingen”.

Cedris – waarvan de voorzitter de ook in MS-kringen bekende Job Cohen is (zijn vrouw had MS) – en de VNG leggen de CAO nu voor aan hun leden. De cao gaat in op 1 juli 2021 en zal 2,5 jaar lopen.

Bronnen: supportmagazine.nl, cedris.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.