Risico’s bij gebruik cannabis en operatieve ingrepen

Mensen met MS die cannabis gebruiken moeten dit aan hun behandelend arts doorgeven voordat zij een operatieve ingreep moeten ondergaan. Het gebruik van cannabis kan complicaties veroorzaken tijdens en na de operatie.

Hogere dosis narcosemiddel

cannabis en narcose bij een operatieUit een klein onderzoek in Colorado (VS) bleek dat mensen met MS die cannabis gebruiken, voor een operatieve ingreep een driemaal hogere dosis propofol, (het meest gebruikte narcosemiddel in de VS voor kleine, poliklinische operaties) nodig hadden, dan niet-gebruikers.

Reden voor aanpassing richtlijnen

Het onderzoek gaf in staten van de VS waar cannabis gelegaliseerd is, aanleiding tot bezorgdheid: cannabisgebruikers lopen risico wanneer hen een hogere dosis narcosemiddel tijdens een operatie wordt toegediend.

De Amerikaanse Vereniging van Anesthesieverpleegkundigen heeft daarom de klinische richtlijnen aangepast. Deze bieden informatie over mogelijke risico’s die cannabisgebruikers lopen bij anesthesie.

Behalve voor het versterken van het effect van medicijnen die ademhalings- of hartproblemen veroorzaken, wordt in de richtlijnen gewaarschuwd voor een heftige reactie op inhaleren van narcosemiddelen en een mogelijk pijnlijke interactie met bepaalde spierverslappers.

Situatie in Amerika

De werkzaamheid van cannabis en de manier van gebruik (roken, tabletten, onder de tong druppelen) verschilt. Daardoor is het voor artsen lastig te beoordelen welk effect cannabis op het lichaam van de patiënt heeft. Een standaarddosis voor behandeling met medicinale cannabis bestaat er niet. Er is evenmin overheidscontrole op de kwaliteit van het middel.

Conclusie

Hoewel sommige artsen medicinale cannabis zien als een legitiem onderdeel van een behandelingsschema voor een ziekte als MS, staan anderen er sceptisch tegenover. Maar op grond van bovenstaande informatie, kan de patiënt het best open met de mensen die bij zijn behandeling zijn betrokken, erover spreken.

Bron: multiplesclerosisnewstoday

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.