
Breda bekeken door de ogen van een rolstoeler
De toegankelijkste stad van Europa
Breda is in 2019 de meest toegankelijke stad van Europa en heeft daarmee de Access City Award gewonnen, de prijs voor steden die hun best doen toegankelijk te zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of beperking.
Wat houdt zo’n titel precies in? Hoe ziet een toegankelijke stad eruit en – niet onbelangrijk – is het een reisje naar die stad waard? Dat wilde ik ter plekke bekijken, natuurlijk vanuit mijn rolstoel.
Door: Marijn de Vries
De Award wordt toegekend door de Europese Commissie en het Europees Gehandicaptenforum, die met de prijs gelijkheid voor alle Europeanen willen stimuleren – gehandicapt of niet. Naast Breda waren dit jaar Evreux (Frankrijk), Gdynia (Polen), Kaposvár (Hongarije) en Vigo (Spanje) in de running.
Geschiedenis
Breda is een stad met een rijke geschiedenis: een oud kasteel, een beroemde kerk en banden met het koningshuis. Het is een geschiedenis die Maarten van Rossem (historicus), zijn broer Vincent (architectuurhistoricus) en zus Sis (kunsthistorica) maar al te graag vertellen (dat doen ze hier). Hun verhalen heb je niet per se niet nodig om de stad te bezoeken, maar ze bieden een leuk extraatje.
Breda is dan wel een oude stad met mooie bezienswaardigheden, maar oude steden zijn vaak niet erg toegankelijk. Ze hebben doorgaans smalle straten waar zowel voetgangers als ander verkeer doorheen moeten, onregelmatige bestrating en veel (hoge) opstapjes.
Breda heeft deze beperkingen niet of nauwelijks. De straten zijn over het algemeen breed en egaal, en in het centrum rijden nauwelijks auto’s. Er zijn wel hier en daar wat hobbelige straten in de oude binnenstad, maar daar ontkom je in zo’n historische stad niet aan.
De stad heeft een goede mix van bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurantjes en cafeetjes, en niet te vergeten een mooi park. Er heerst een gezellige sfeer in de stad en het is niet te druk. De binnenstad is niet heel groot, net leuk voor een dagje weg.
Studentenstad
Brabant staat bekend om zijn gemoedelijkheid en het bourgondische leven, en dat merk je ook in Breda. Het is een studentenstad die niet overmatig toeristisch is. De inwoners zijn vriendelijk en staan open voor een gesprek – prettig als je iets voor elkaar wilt krijgen wat anders niet lukt vanwege je beperking.
Om een voorbeeld te geven: toen ik in een kledingwinkel vroeg of ik gebruik kon maken van een toilet, moesten daarvoor twee steile trappen beklommen worden, maar de medewerker wilde de klimtocht wel begeleiden. Dit leverde vanzelfsprekend bonuspunten op.
Daar stond tegenover dat het invalidentoilet van het hotel volgebouwd was met onderhoudsmateriaal en het invalidentoilet van het restaurant waar ik de eerste avond at ietwat verstopt leek. Hopelijk waren dit twee uitzonderingen op de regel.
Trots
Al met al is Breda een leuke en toegankelijke stad, zeker in vergelijking met andere steden met een oude stadskern. Dat is best iets om trots op te zijn en een beetje mee te pronken. Maar navraag bij enkele Bredanaars leerde dat zij niet wisten dat hun stad deze prijs had gewonnen. Jammer, want om de toegankelijkheid nog verder te verbeteren is het handig dat men afweet van zulke ambities.
Hoe dan ook: Nederland kan trots zijn op Breda als eerste zeer toegankelijke stad van Europa. Nu de rest nog.
- Lees meer over de Access City Award en nomineer je eigen stad als die toegankelijk is: ec.europa.eu/
- Bekijk alle toeristische trekpleisters van Breda: vvvbreda.nl/
- Vind andere leuke en toegankelijke steden in Nederland: www.ongehinderd.nl/
Eerder verschenen in MSzien 2019, nr. 3
Bijzonder! Met carnaval vond ik Breda zeer ontoegankelijk, ik werd niet toegelaten in meerdere kroegen omdat mijn rollator teveel ruimte in zou nemen en ze daardoor omzet mis liepen.