Biotine (vitamine B8) werkt niet bij MS

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat het slikken van een hoge dosis Biotine (vitamine B8) geen duidelijke verbetering van de loopsnelheid en het ziekteverloop oplevert bij mensen met progressieve MS.  Dat is geheel anders dan verwacht.

Biotine (vitamine B8) werkt niet bij MSBij eerder onderzoek, in 2016, leek dit namelijk wel het geval te zijn. Sindsdien was de aanname dat Biotine zelfs meehielp bij de reparatie van myeline, het omhulsel van de zenuwen waarin bij MS ontstekingen ontstaan.

Op dat onderzoek kwam echter kritiek, aangezien het niet op de juiste manier zou zijn uitgevoerd. Een aantal van de onderzochte deelnemers had namelijk al voor het begin van de studie een hoger vitamine B8 gehalte in het bloed.

Het nieuwe onderzoek, verricht onder auspiciën van de Universiteit van het Amerikaanse San Francisco en met deelname van 90 klinieken in 13 landen, was een zogeheten fase 3 onderzoek. Daarbij hebben 642 volwassen patiënten met primair of secundair progressieve MS willekeurig Biotine gekregen of een placebo.

De deelnemers wisten niet wat ze kregen: de vitamine of de placebo. Het in oktober 2020 gepubliceerde rapport over dit onderzoek meldt dat er ‘geen significant‘ verschil is aangetoond tussen behandeling met een hoge dosis vitamine B8 en een placebo.

Over Biotine

Over Biotine schrijft het Voedingscentrum: Biotine (vitamine B8) heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een normale huid en haar en een normale werking van het zenuwstelsel.

Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Te weinig Biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. In lage doses is Biotine een bekend voedingssupplement.

Een teveel aan vitamine B8 kan geen kwaad. Het overschot plas je uit.

Teleurstelling

De uitkomst van het recente onderzoek is ongetwijfeld een teleurstelling voor zowel mensen met MS als wetenschappers.  Lang hebben velen van hen gedacht met Biotine een medicijn voor de behandeling van progressieve MS in handen te hebben.

Bronnen:

www.medscape.com/viewarticle/939866?src=soc_tw_201029_mscpedt_news_neuro_ms&faf=1

www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30353-7/fulltext

www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30347-1/fulltext

www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biotine.aspx

High Dose Biotin study fails to reach the mark

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.