Bafiertam mogelijk nieuw medicijn voor mensen met RRMS

Voor mensen met ‘recidiverende (steeds terugkerende) MS’ zoals Relapsing Remitting MS (RRMS) is mogelijk een nieuw medicijn op komst: Bafiertam. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Banner Life Sciences LLC (Banner) heeft de eerste stap hiervoor gezet. Het middel is in de VS goedgekeurd en komt daar waarschijnlijk in september 2020 op de markt.

research nieuw medicijnDe werking van Bafiertam, met als werkzame stof monomethylfumaraat, zou wat betreft effectiviteit en veiligheid vergelijkbaar zijn met Tecfidera (dimethylfumaraat) van de farmaceut Biogen. Zowel Bafiertam als Tecfidera worden in capsulevorm aangeboden. Zij zijn bedoeld om bij volwassenen beschadiging van de beschermende myelinelaag rondom de zenuwuiteinden tegen te gaan. Het aantal terugvallen en de toeneming van lichamelijke handicaps zou daarmee worden vertraagd.

Een niet onbelangrijk verschil kan zijn dat Bafiertam vergeleken met Tecfidera minder bijwerkingen als misselijkheid en diarree heeft. Wel kan Bafiertam volgens Banner jeuk en roodheid veroorzaken.

Tot de steeds terugkerende vormen van MS behoren, naast RRMS, ook actieve secundair progressieve MS (SPMS) en het zogeheten klinisch geïsoleerde Syndroom (CIS).

Goedkoper

Bafiertam is onlangs goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), een overheidsinstantie die onder andere tot taak heeft medicijnen in de VS goed te keuren. Bafiertam zou naar verluidt aanzienlijk goedkoper zijn dan Tecfidera.

Over goedkeuring van Bafiertam in Europa door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is nog niets bekend. Voor vergoeding van het medicijn in Nederland is bovendien het oordeel van Zorginstituut Nederland (IZIN) nodig. Tecfidera heeft deze procedure al achter de rug.

In de VS was tot voor kort een conflict tussen Banner en Biogen over het octrooi van hun middelen. Inmiddels heeft de Amerikaanse rechter bepaald dat Banner wat dat betreft niet in overtreding is.

In Europa is Bafiertam nog niet goedgekeurd als nieuwe behandeloptie voor RRMS.

Bronnen:

multiplesclerosisnewstoday.com/;
mymsaa.org/news/bafiertam-oral-capsules-approved-by-the-fda-for-relapsing-forms-of-ms/; 
en MSweb

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.