Studie toont aan: RR MS patiënten gebaat bij langdurige medicatie

Mensen met Relapsing Remitting MS (RR MS) hebben als regel baat bij langdurig medicijngebruik. Dit blijkt uit een studie van 59 wetenschappers aan de hand van – door hen in de computer verzamelde – gegevens van 14.717 RR MS-patiënten.

MSBase logo

Het onderzoek – in deze vorm ook wel een ‘waarnemingsstudie’ genoemd – is onderdeel van het project MSBase. Dit is een wereldwijde koppeling van computerbestanden met gedetailleerde gegevens over mensen met MS.

Eén van de deelnemende wetenschappers is de Nederlandse neuroloog professor dr. Raymond Hupperts (Academisch MS Centrum Limburg). Hij en zijn collega-wetenschappers hebben hun bevindingen eind 2020 gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Daarna heeft het onderzoeksrapport ook aandacht gekregen op diverse internationale sites.

Relapsing Remitting MS (RRMS) is een vorm van MS waarbij een terugval (in het Engels relapse) en herstelfase (remitting) van de ziekte afwisselend optreden.

Om te kijken wat medicatie voor deze groep kan betekenen, heeft de groep onderzoekers 15 jaar lang de gegevens bestudeerd van ruim 14.000 RM MS-patiënten, verdeeld over verschillende medische centra in meerdere landen. Bij dit onderzoek is in het bijzonder bekeken wat langdurige behandeling doet met zogeheten ziekte-modificerende medicijnen (in het Engels afgekort DMT’s). Als regel gaat het dan om middelen die het immuunsysteem beïnvloeden. Het onderzoek bevestigt de eerder nog onbewezen veronderstelling dat langdurige behandeling met DMT’s de relapsactiviteit vermindert en ook verergering van invaliditeit voorkomt.

Met of zonder DMT

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers vergelijkingen gemaakt tussen periodes waarin mensen met RR MS wel of geen DMT-behandeling kregen. Voor een belangrijk deel gaat het dan om behandelingen met interferonen of glatirameer acetaat.

Uit de statistische gegevens van het onderzoek blijkt dat het risico voor mensen met MS om relapsen en verslechtering van handicap te krijgen tijdens periodes mét DMT duidelijk minder is geweest dan in periodes zonder DMT.

Mensen die in een vroeg stadium van MS zijn behandeld, hebben daarmee waarschijnlijk een grotere kans gehad op verbetering van hun situatie. Behandeling met DMT over een periode van 15 jaar blijkt namelijk de frequentie van relapsen met ongeveer 40% te hebben verminderd. Verder is de kans een loophulpmiddel te moeten aanschaffen afgenomen met gemiddeld 67%.

De wetenschappers realiseren zich dat computerstudies zoals deze geen vervanging kunnen zijn voor onderzoek waarbij naast elkaar grote aantallen patiënten met en zonder medicatie worden bezien. Dat zijn de zogenoemde ‘gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken’. Maar door gedurende vele jaren zeer grote aantallen mensen te volgen, is natuurlijk wel bewijs uit de praktijk te leveren over effectiviteit van behandelingen

MSBase register

MSBase is een internationaal register met gegevens over meer dan 41.000 mensen met MS. Het register zelf bevindt zich in Australië. De MS Base Study Group publiceert geregeld grootschalige onderzoeken.

Doel van dit soort waarnemingsstudies is zicht te krijgen op de evolutie van een ziekte als MS op lange termijn en het voorkomen en verspreiden van die ziekte binnen en tussen bevolkingsgroepen.

Het MSBase register biedt bovendien de mogelijkheid om rechtstreekse vergelijkingen te maken tussen de vele behandelingen die nu beschikbaar zijn. De gegevens van MSBase zijn immers echte gegevens uit de praktijk, real-life-data. Ze geven de werkelijkheid weer en zijn dus niet gebaseerd op een trial, een onderzoek waarvoor patiënten geselecteerd worden.

Bronnen: https://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Large-Observational-Study-Confirms-Long-Term-Benef

Computer steeds belangrijker hulpmiddel (12)

https://n.neurology.org/content/96/5/e783.abstract

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17263005/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.