
Anti-zwaartekracht loopband maakt looptraining makkelijker
Een anti-zwaartekracht loopband maakt lopen vrijwel gewichtloos en heeft een positief effect op het loopvermogen van mensen met MS. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Georgia (VS) in samenwerking met het in MS gespecialiseerde Shepherd Center in Atlanta (VS).
Het onderzoek laat zien dat bij een looptraining in het apparaat van rond de 20 minuten de zuurstofopname van de spieren stijgt. Dat duidt op een betere doorbloeding van de spieren. Het uithoudingsvermogen van de beenspieren bleek bij meting met 56% verbeterd.
De anti-zwaartekracht loopband is een loopband waarop een luchtzak wordt geplaatst. Deze zak gaat met een rits om het middel vast, waardoor er geen lucht kan ontsnappen. Door in de zak de luchtdruk op te voeren, ontstaat er een verschil tussen druk op het bovenlichaam en het onderlichaam.
Vergelijk het met lopen in water. Het lijkt dan alsof je bijna in het luchtledige loopt. Deze manier van lopen wordt ook gebruikt voor astronauten om te wennen aan het bewegen in de ruimte. Een vergelijkbaar middel om het lopen te oefenen is lopen met een tuigje om.
In Nederland is de speciale loopband nog nauwelijks in gebruik. Navraag bij enkele fysiotherapeuten leert dat het trainingsmiddel bij deze doelgroep vrijwel onbekend is. Nieuw Unicum, wooninstelling voor lichamelijk gehandicapten met speciale expertise voor gevorderde MS, vindt het middel niet geschikt voor haar doelgroep. Dit omdat het instappen een probleem is. Bij het lopen op de loopband wordt het zicht op de benen beperkt. En dat kan voor mensen met MS met gevoelsstoornis een probleem zijn als ze niet goed kunnen zien waar hun voeten zijn.
Daarom vinden de fysiotherapeuten bij Nieuw Unicum het apparaat niet geschikt voor mensen met rompbalansproblemen en heeft de instelling voor een ander systeem gekozen.
Bronnen:
– news.uga.edu/antigravity-treadmills-help-multiple-sclerosis-patients/
– www.alterg.com/treadmill-training-rehab/health-and-medical/managing-multiple-sclerosis-symptoms-with-exercise
– Telefonisch contact (04-11-2020) met fysiotherapeute Barbara van Marle, Nieuw Unicum
– Gesprek met fysiotherapeuten gezondheidscentrum Bouwmeester Almere (04-11-2020)
Bericht aangepast op 12-11-2020 na contact met Nieuw Unicum
Mijn fysio praktijk heeft er wel één. Heb er al diverse kilometers in gemaakt.
Het is wel jammer dat Nieuw Unicum dit niet gebruikt.
Bij mijn fysio hangt er een tillift die ze boven het apparaat kunnen hangen. Het is even wat werk want je moet bij diegene wel een broekje aan doen om diegene vast te kunnen zetten door middel van een rits die verbonden is met het apparaat en het broekje.
De bovenkant van het lichaam wordt dan nog steeds ondersteunt door de tillift.
Ik heb er diverse mensen met diverse problemen stappen in zien zetten. Soms echt gaaf om te zien. Iemand die volledig rolstoelafhankelijk is kan hierin toch zijn beperkte beenfunctie wat oefenen.
Gemiste kans voor Nieuw Unicum! En voor zijn bewoners.