Al bijna 8 ton bijeen voor ‘Hintzen-studies’

Precies een jaar na het overlijden van de neuroloog prof. dr. Rogier Hintzen, staat de teller van het fonds voor voortzetting van zijn studies al op bijna € 8 ton. De officiële plechtigheid voor de toedeling daarvan zal waarschijnlijk dit najaar plaatsvinden, want uitgesteld vanwege het coronavirus.

Rogier Hintzen – een van de bekendste MS-onderzoekers van ons land, oprichter van het ErasMS-centrum – is op 15 mei 2019 overleden. Dit volkomen onverwacht, na een zeer kort ziekbed, in de leeftijd van 56 jaar. Vrij snel daarna heeft zijn weduwe Eleonoor samen met vrienden en collega’s van hem het plan inhoud gegeven om een geldfonds op te richten om daarmee een belangrijk deel van Rogiers onderzoekswerk te kunnen voortzetten.

‘Wetenschappelijke nalatenschap’

“Voor Rogiers complete wetenschappelijke nalatenschap is in totaal € 886.000 nodig, verdeeld over vijf verschillende projecten”, meldt dr. Leonore Tuijt die sindsdien het fonds beheert. Zij is directeur van de Erasmus MC Foundation, het al langer bestaande steunfonds van het Rotterdamse academische ziekenhuis, bedoeld om daarmee onder meer wetenschappelijke onderzoeksprojecten mogelijk te maken.

Leonore Tuijt vervolgt: “Tot op heden is ruim € 772.000 opgehaald aan donaties en toezeggingen. Een prachtige opbrengst, waar we van tevoren niet op hadden durven hopen. Grote dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen, ook namens de artsen en onderzoekers van het ErasMS Centrum. En we zijn nog niet klaar, we gaan er alles aan doen om de komende maanden het complete bedrag te realiseren”.

Van dat complete bedrag is ongeveer een half miljoen euro bestemd voor de zogeheten Rogier Hintzen Grant. Leonore Tuijt: “Hiermee willen we een langgekoesterde wens van Rogier verwezenlijken, namelijk onderzoek naar de rol van T-cellen bij het ontstaan van MS”. Voor de rest van het geld liggen nog vier andere projecten klaar. Eén daarvan is de Rogier Hintzen Talent Award. “Dat wordt een aanmoedigingsprijs voor talentvolle jonge onderzoekers in het MS-vakgebied”, aldus Leonore Tuijt. Het is de bedoeling 12 jaar lang onder dit mom jaarlijks € 3000 te gaan uitreiken.

Meer informatie is te lezen op: rogierhintzenaward.inactievoorerasmusmc.nl/

 Bronnen: Eleonoor Hintzen, Erasmus MC Foundation en anderen; 25 mei 2020.

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.