Afspraken over wisselen van merk medicijn

Het wisselen van medicijnen, zonder dat de patiënt daarvan op de hoogte is, moet tot het verleden gaan behoren. Dat  hebben organisaties van patiënten, huisartsen, specialisten, apothekers en zorgverzekeraars met elkaar afgesproken. Wisselingen zijn regel als er voor het zelfde soort medicijn een goedkoper merk beschikbaar is.

Afspraken over wisselen van merk medicijnDe bedoeling van de afspraken is te garanderen dat het wisselbeleid voortaan verantwoord gebeurt. Dat houdt onder meer in dat vanwege medische noodzaak soms niet van merk gewisseld hoeft te worden. Die noodzaak moet dan wel zijn opgenomen in het patiëntendossier. Verder is afgesproken dat wisselingen die wel mogelijk zijn goed moeten worden begeleid, bijvoorbeeld in een gesprek met de patiënt en de apotheek.

Apothekers moeten altijd uitgaan van de werkzame stof in een medicijn. Als die hetzelfde is, krijgt de patiënt het goedkoopste vergelijkbare merk. Dit om  de uit de hand gelopen kosten van medicijngebruik binnen de perken te houden.

Hierdoor kon je,  zonder dat vooraf te horen, ineens een ander merk medicijn meekrijgen van de apotheek dan je gewend was. Dit stuitte op veel bezwaren bij de gebruikers.

Vooral omdat in de praktijk vaak ook de hulpstoffen een rol kunnen spelen bij het verdragen en de werkzaamheid van een medicijn. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor een hulpstof, waardoor je een nieuw medicijn niet verdraagt. Ook moest bij een wisseling het instellen van de dosering soms opnieuw gebeuren, wat allerlei  problemen voor de patiënt opleverde.

De gemaakte afspraken staan in een handleiding, de “leidraad verantwoord wisselen van medicijnen”( https://www.patientenfederatie.nl/downloads/organisatie/1154-leidraad-verantwoord-wisselen-medicijnen/file). Deze handleiding wordt komende tijd verder uitgewerkt.
https://www.patientenfederatie.nl/actueel/nieuws/afspraken-over-verantwoord-wisselen-medicijnen-rond

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Als je kunt afspreken met je neuroloog en huisarts dat het medicijn wat je krijgt de stempel van medische voorkeur dan krijg je altijd het zelfde medicijn met de zelfde hulpmiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.