Afscheid van twee MS-experts: Chris Polman en Paul van der Valk

Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) heeft afscheid genomen van twee gerenommeerde MS-experts: neuroloog professor dr. Chris Polman en patholoog professor dr. Paul van der Valk. Het afscheid van Chris Polman had plaats op vrijdag 29 september 2023, van Paul van der Valk een dag eerder. Beiden stoppen ermee vanwege hun leeftijd.

Chris PolmanChris Polman (*1958) was in 1995 de eerste gespecialiseerde MS-professor in Nederland en in 1998 medeoprichter van het MS Centrum Amsterdam. Hij gaf 15 jaar leiding aan dat centrum, toen nog onderdeel van het medisch centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VUmc), inmiddels ondergebracht bij het Amsterdam UMC.

Polman werd in 2013 lid van de raad van bestuur van VUmc, later voorzitter van de raad van bestuur Amsterdam UMC. Al die tijd bleef hij bovendien als decaan de Faculteit der Geneeskunde van VUmc aansturen. Die functie legt hij neer op 1 november 2023.

Grote bekendheid verwierf Chris Polman onder meer door leiding te geven aan een internationale studiegroep voor de verbetering van de criteria om MS te diagnosticeren. Met Polman begon het digitale magazine MSzien van MSweb in april 2007 een uiteindelijk 50-delige serie over MS-onderzoek in Nederland (https://msweb.nl/ms-onderzoek/in-nederland/meer-steun-nodig-overheid-1/). Hij kreeg opnieuw aandacht in deel 30 van de serie (https://msweb.nl/ms-onderzoek/in-nederland/nut-van-medicijnen-nog-steeds-beperkt/)

Collega-hoogleraar Paul van der Valk, vermaard neuropatholoog, was nummer 42 in die reeks:

Dood spoor wijst weg naar MS (42)

Van der Valk ontwikkelde een methode om letterlijk beter in beeld te krijgen wat er met hersenen gebeurt bij MS. De laatste jaren maakt hij deel uit van het zogeheten breed bestuur van het MS Centrum Amsterdam.

Bronnen: onder meer Amsterdam UMC, MSweb en
https://www.vumc.nl/zorg/uw-artsen-en-zorgverleners/zorgverlener/prof.-dr.-paul-van-der-valk.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/McDonaldcriteria
https://www.skipr.nl/skipr99/chris-polman/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.