Advies over Vitamine D van de Medische Adviescommissie MS Vereniging Nederland

Vitamine D is de verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen. Eén daarvan is vitamine D3 (colecalciferol). Dit is de grondstof voor het hormoon 1,25-dihydroxyvitamine D (calcitriol), een belangrijk hormoon met onder meer een ontstekingsremmende werking.

Advies Medische Adviescommissie MS Vereniging Nederland over Vitamine DVitamine D zorgt ook voor de hoeveelheid kalk in het lichaam, ofwel calcium. Voor het in stand houden van ons skelet is bijvoorbeeld voldoende calcium en vitamine D3 nodig, onze botten bestaan immers voor een groot deel uit kalk.

Maar vitamine D3 en calcium zijn ook van belang voor de werking van onze spieren, zenuwen, hersenen en het immuunsysteem. Daar vitamine D3 een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van ons immuunsysteem is er in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D3 bij het ontstaan van MS, bij het verminderen van het aantal MS-aanvallen en het tegengaan van de invaliditeit.

Er zijn aanwijzingen dat kinderen met een lager vitamine D gehalte in het bloed een grotere kans hebben op de diagnose MS dan de kinderen met een hoger vitamine D gehalte.

Alhoewel een vitamine D tekort alleen niet direct zal leiden tot MS, vermoedt men op basis van de onderzoeken dat een te laag vitamine D gehalte in samenhang met andere factoren wel kan bijdragen aan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van de ziekte. Of een hogere vitamine D spiegel in het bloed bij mensen met MS een remmende werking op de ziekteactiviteit en op de progressie heeft is vooralsnog niet aangetoond.

In een grote Europese studie, de SOLAR* studie, naar de effecten van hoge doseringen vitamine D (35x de aanbevolen dosering van 10 μg/dag) in RRMS is geen overtuigend effect van vitamine D op de opvlammingen in MS gezien. Deze studie heeft wel laten zien dat aanvullende hoge doseringen vitamine D na een jaar gebruik voor minder ziekteactiviteit op MRI zorgen ten opzichte van een placebo. Meer onderzoek zal nodig zijn.

Advies MAc

Het verdient aanbeveling om bij mensen met MS de vitamine D spiegel in ieder geval eenmaal te bepalen om vast te stellen of er een tekort aan vitamine D is. In het geval er een tekort wordt vastgesteld, namelijk een bloedspiegel < 70nmol/L, wordt aanbevolen deze mensen te behandelen. Er kan worden gekozen uit een dagelijkse of wekelijkse dosis vitamine D. NB. Een wekelijkse dosis van 5600 IE vitamine D, wordt op dit moment nog vergoed.

In het geval er geen sprake is van een tekort is het verstandig om het advies van de Gezondheidsraad “ Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen” gepubliceerd op 18 september 2018 te volgen. Dit betekent dat zowel voor volwassenen, die geen vitamine D aanmaak in de huid hebben (door een donkere huidskleur, of door geen blootstelling van de huid aan zonlicht) als voor alle vrouwen van 50 tot 70 jaar het advies geldt om dagelijks een supplement met 10 μg vitamine D te gebruiken. Voor alle >70 jarigen geldt het advies om dagelijks een supplement met 20 μg vitamine D te gebruiken.

De MAc beveelt geen hogere dosering aan vanwege het risico op hypervitaminose D. Extreem hoge doses vitamine D kunnen leiden tot een te hoge calciumspiegel in het bloed. Dit kan vervolgens leiden tot klachten, zoals:

  • MS-vereniging-Logo-afmeting-512-512Misselijkheid en braken
  • Buikpijn en verstopping
  • Veel dorst, veel drinken en veel plassen
  • Prikkelbaarheid, verwardheid, of somberheid
  • Vermoeidheid en algemene zwakte
  • Slaperigheid
  • Hartritmestoornissen
  • Botpijnen

MS Vereniging Nederland, december 2020

Meer lezen ? Dat kan!

Extra vitamine D heeft meetbaar effect (41)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *