Het EMA brengt advies uit over het gebruik van Lemtrada (alemtuzumab). De EMA raadt een aantal maatregelen aan om het risico op ernstige bijwerkingen bij het MS-medicijn te verkleinen. Lemtrada wordt met name afgeraden als je een hart- of vaatziekte hebt en als je nog een andere auto-immuunziekte hebt. 

De geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van de EMA adviseert om alemtuzumab alleen te gebruiken bij volwassen patiënten die ondanks een adequate behandeling met tenminste één ziektemodificerende therapie een zeer actieve relapsing-remitting MS (RRMS) hebben. Of bij volwassenen met RRMS met een snel erger wordende ziekte met minstens twee relapses in een jaar en hersenscans die nieuwe schade aantonen.

Niet bij hart- en vaatziekten

Verder wordt geadviseerd om alemtuzumab niet te gebruiken bij patiënten met hart- en vaatziekten en niet bij patiënten die andere auto-immuunziekten hebben dan MS.

Deze aanbevelingen vervangen de tijdelijke aanbevelingen die bij de start van de herbeoordeling waren aangekondigd in april van dit jaar.

Neurologen, MS-verpleegkundigen en ziekenhuisapothekers worden per brief geïnformeerd over de risico’s bij het gebruik van alemtuzumab.

Lees hier het nieuwsbericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.