Actie voor eerlijker studietoeslag

Alle studenten die niet in staat zijn voldoende bij te verdienen, bijvoorbeeld door ziekte of handicap, hebben recht op een  extra gemeentelijke studietoeslag van standaard ongeveer € 300 per maand. De precieze hoogte van die toeslag zou niet afhankelijk mogen zijn van de gemeente waar je woont. Zo stelt Ieder(in), patiëntenorganisatie van chronisch zieken en gehandicapten, waarvan ook MS Vereniging Nederland lid is.

Tot 29 september 2021 voert Ieder(in) hiervoor de actie #PakJeToeslag, samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren. Ze roepen studenten met een beperking op, om mee te doen. Het doel is aandacht te krijgen voor deze misstand, zodat er wetgeving komt waardoor iedere student in elke gemeente een gelijk bedrag krijgt.

Het recht op studietoeslag is weliswaar in een Rijksregeling vastgelegd, maar er zit een addertje onder het gras. Elke gemeente mag namelijk zelf de hoogte van de toeslag bepalen. Het hangt dus van de gemeente waar je woont af of en hoeveel toeslag je kunt krijgen. Sommige gemeentes geven zelfs helemaal geen toeslag.

De organisatie Ieder(in) merkt op haar website op dat “de landelijke politiek het erover eens is dat dit niet eerlijk” is. En dus dat het aan politici is om  nu stappen te nemen om tot een eerlijker wettelijke regeling te komen. Zoals met veel prangende situaties op dit moment is echter het feit dat er geen missionair kabinet is de reden dat er ook wat dit betreft geen nieuwe regels worden opgesteld.

Het onderwerp is zoals dat heet ‘controversieel’ verklaard, oftewel te complex om in een demissionair kabinet te worden behandeld. Ieder(in): “Sommige studenten krijgen zo niet de toeslag waar ze recht op hebben”.

Actiepakket

Vandaar de oproep er zelf voor te zorgen dat het onderwerp in de gemeenten aan de orde komt. Elke gemeente kan namelijk de vergoeding optrekken, zodat iedere student gelijk behandeld wordt. Ieder(in) heeft een actiepakket samengesteld, dat studenten kunnen gebruiken om hun gemeente aan te schrijven.

Op de site van Ieder(in) staan verschillende hulpmiddelen die je daarvoor kunt gebruiken, zoals een stappenplan, mailvoorbeeld voor een brief aan de gemeenteraad en een overzicht van de 50 grootste steden en wat zij uitkeren. Voor hulp en advies bij de actie kun je ook mailen naar studietoeslag@iederin.nl.

Voor de duidelijkheid: de gemeentelijke toeslag is niet van toepassing als je een zogeheten Wajong-uitkering krijgt.

Op de site van de Rijksoverheid kun je lezen welke andere mogelijkheden er zijn om je studie financieel haalbaar te maken, zoals die Wajong-uitkering, verlenging van de studieduur en kwijtschelding van – een deel van – de studielening.

 

Bronnen:

Actie #PakJeToeslag is verlengd tot 15 oktober

Rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering/vraag-en-antwoord/studiefinanciering-handicap

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.