Britse MS-vereniging in actie tegen niet-vergoeden Siponimod

De Britse MS-vereniging verzet zich tegen het besluit van de autoriteiten in Engeland en Wales, om het SP MS-medicijn Mayzent® met de werkzame stof Siponimod voorlopig niet te laten vergoeden uit de zorgverzekering.

Dit als gevolg van een voorlopig afwijzend standpunt van het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). In Nederland kun je NICE vergelijken met het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Namens de patiënten zegt woordvoerder Jonathan Blades van deze MS Society: “Siponimod is de eerste nieuwe behandeling voor secundaire progressieve MS in meer dan tien jaar en de enige tabletvorm (…). Daarom kan deze beslissing een diepgaande negatieve impact hebben op duizenden levens. Het NICE heeft de kans om dit tij te keren. We dringen er bij hen op aan om opnieuw te kijken naar het bewijs en de realiteit van het leven met een geleidelijk verslechterende handicap en te doen wat goed is.”

Siponimod is de eerste nieuwe behandeling voor secundaire progressieve MS in meer dan tien jaar en de enige tabletvorm (…).”
— Jonathan Blades, MS Society

De voorlopige beslissing van het NICE is momenteel alleen van toepassing op Engeland en Wales. Elke vertraging bij het beschikbaar stellen van siponimod kan echter in het hele Verenigd Koninkrijk effect hebben. 

SPMS

De fabrikant Novartis claimt dat Siponimod het enige medicijn in pilvorm is voor mensen met actieve secondair progressieve MS (SP MS). Bij onderzoek is gebleken dat de invaliditeit met 37% kan verminderen ten opzichte van een placebo.

De MS-vereniging in het Verenigd Koninkrijk vraagt nu mensen om mee te helpen het medicijn alsnog vergoed te krijgen. Zij kunnen dat doen door aan te geven waarom dit medicijn wel zou moeten worden goedgekeurd.

Mayzent® is een half jaar geleden vrijgegeven voor uitgifte in Europa door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA), gevolgd door een uitvoeringsbesluit door de Europese Commissie.

De volgende stap is dat elk land afzonderlijk de vergoeding moet regelen. In Nederland is dat afhankelijk van een advies van het ZIN. De verwachting is dat dit advies er binnen enkele maanden komt.

Bronnen: de NICE – https://www.mssociety.org.uk/research/explore-our-research/emerging-research-and-treatments/explore-treatments-in-trials/siponimod – en de MS-vereniging in Groot-Brittannië – https://www.mssociety.org.uk/what-we-do/news/siponimod-initially-rejected-for-secondary-progressive-ms

 

Lees ook

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.