Fietsersbond vraagt aandacht voor fietsers met handicap

De Fietsersbond is eind april 2022 een campagne begonnen die aandacht vraagt voor fietsers met een handicap. Op de eigen site en in brieven aan de leden bepleit de bond bredere fietspaden zonder gaten en voor gehandicapten hinderlijke hobbels, routeplanners waarop je kunt zien hoe je met een aangepaste fiets overal kunt komen ook als er een omleiding is en ruime mogelijkheden om via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een aangepaste fiets te kunnen aanschaffen.

Nooit meer fietsers afstappen
Op de site van de Fietsersbond een bord om actie te voeren tegen het verplicht afstappen bij omleidingen.

“Nederlandse gemeenten moeten meer doen voor fietsers met een fysieke beperking”. Ook vraagt de bond, voortaan af te zien van borden met het opschrift ‘fietsers hier afstappen’. Want mensen met een handicap kunnen volgens de bond in de praktijk vaak niet afstappen. ”Voor mensen op driewielers of handbikes kan zo’n bord einde fietstocht betekenen”.

De Fietsersbond is een vereniging met ruim 32.000 leden en 168 lokale afdelingen. Zij kondigt aan, op grote schaal deze problemen bekender te maken en daarop politici aan te spreken. Want volgens de bond is er onvoldoende aandacht voor fietsers met een beperking. “Denk aan super de luxe fietsenstallingen zonder lift en zonder ook plek voor bredere fietsen”

Bron: de Fietsersbond

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Beste allemaal,
  Sinds een paar jaren rijdt mijn vrouw op een driewieler met achter 20” wielen en voor 12”. Dit zijn dus kleine wielen, op een fiets die echt laag is, zodat ze zonder krachtsinspanning kan gaan zitten. (Het is een Hase lepus steps).
  Laat ik voorop stellen dat wij in zijn algemeenheid goed tevreden zijn over de mooie fietspaden, zoals wij die in onze omgeving kennen. Vooral de laatste jaren is er veel verbeterd.
  Doordat de lichamelijke klachten verergerden, kreeg mijn vrouw wel steeds meer last van hobbels en oneffenheden in het straatwerk. Dit doet zich hoofdzakelijk voor bij klinker- en keienbestrating, maar ook daar waar boomwortels het asfalt of de bestrating omhoog en/of kapot gedrukt hebben. Als daar wat meer aandacht voor zou kunnen zijn, zien wij dat ook als een stap voorwaarts. Ik las bijvoorbeeld, dat verticale schermen tussen de boom en het fietspad afdoende zouden zijn, als deze actie tijdens het planten van de bomen meegenomen wordt.
  Wij omzeilen het probleem gedeeltelijk, doordat haar huidige Hase fiets voorzien is van instelbare luchtvering, die de -voor haar pijnlijke- schokken behoorlijk reduceren. Verder werden er bredere banden gemonteerd die slap zijn opgepompt, zodat ze ook daarvan demping ondervindt. Toch proberen wij onze tochtjes zo te plannen, dat hobbelige trajecten vermeden worden.
  Heel eerlijk hebben wij van de bordjes ‘fietsers afstappen’ niet zoveel last, mits de doorgang breed genoeg is voor de fiets. Met de ondersteuning op maximaal en in de laagste versnelling, lukt het meestal wel om de obstructie te omzeilen of een alternatieve route te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.