Contact met 9 gestrande aHSCT-gangers Moskou

MS vereniging Nederland heeft contact met 9 Nederlandse MS-patiënten die voor stamceltransplantatie (aHSCT) naar de hierin gespecialiseerde kliniek in Moskou zijn gegaan en daar mogelijk stranden door de Russische inval in Oekraïne.

Het is in elk geval nog onduidelijk hoe ze terug kunnen. Bijna alle Europese landen hebben namelijk het luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit Rusland.

Contact met 9 gestrande aHSCT-gangers MoskouVerenigings-voorzitter Jan van Amstel: “Met de bus naar de grens gaan is voor mensen die behandeld zijn en nu herstellen lastig, want je weet niet hoelang het daar duurt voor je verder mag”. Volgens Van Amstel werkt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een oplossing. “Mogelijk kunnen deze mensen alsnog vliegen via Turkije”.

Hij heeft de indruk dat alle negen MS-patiënten op dit moment in veiligheid zijn. ”Maar je weet natuurlijk niet wat de situatie gaat brengen, of bijvoorbeeld de grenzen helemaal dichtgaan en ook hoe Rusland om zal blijven gaan met westerlingen daar”. Hij voegt eraan toe dat van die negen de eerste mogelijk dinsdag 8 maart genoeg is aangesterkt om de terugreis te kunnen maken.

Voor Stichting MS in Beeld was de huidige situatie eerder al aanleiding om via Facebook mensen te ontraden nu een behandeling in Moskou te boeken en te betalen. Zie msweb.nl/actueel/dossiers/stamcelbehandeling/probleem-voor-ahsct-gangers-moskou/.

Daarin ook de mededeling van het bestuur van MS Vereniging Nederland, te hopen dat er snel voor MS-patiënten een mogelijkheid komt voor aHSCT in eigen land. Wat dit betreft is nog steeds het wachten op het groene licht van de zorgverzekeraars.

Bronnen: MS Vereniging Nederland, ANP, diverse kranten en andere media zoals: www.omroepbrabant.nl/hans-en-zieke-broer-zitten-vast-in-moskou

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *