Ministeriële handtekening onder Grondwetswijziging

Minister Hanke Bruins Slot (CDA; Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft op vrijdag 17 februari 2023 haar handtekening gezet onder de wijziging van artikel 1 in de Grondwet.

minister Bruins Slot
Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Dat artikel luidt voortaan: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” De discriminatiegronden handicap en seksuele gerichtheid zijn in dit artikel nieuw.

De wetsherziening is het resultaat van een initiatiefwetsvoorstel vanuit de Tweede Kamerfracties van D66, GroenLinks en PvdA en is inmiddels zowel door de Tweede als de Eerste Kamer geaccordeerd. De ministeriële ondertekening gebeurde in aanwezigheid van onder anderen voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Van die vereniging zijn tal van organisaties lid die met professionele zorg mensen met een beperking ondersteunen. Daarbij is bijvoorbeeld Nieuw Unicum in Zandvoort, dat onder meer beschikt over een MS- Expertisecentrum. Boris van der Ham is voormalig Tweede Kamerlid van D66.

Bronnen

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/02/17/minister-bruins-slot-tekent-grondwetswijziging-artikel1#:~:text=Het%20nieuwe%20en%20dus%20huidige,ook%2C%20is%20niet%20toegestaan%E2%80%9D.3

https://msweb.nl/actueel/nieuws/verbod-op-discriminatie-wegens-handicap-komt-in-grondwet/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *