VITAMINE D-SUPPLETIE EN MS

Voor gebruik van vitamine D-supplementen heeft de Canadese MS Society enkele aanbevelingen uitgebracht. Deze bieden informatie voor risicogroepen en mensen met MS. Ook worden aan vitamine D-supplementen verbonden nevenaandoeningen en toxiciteit belicht.

Bij blootstelling aan zonlicht produceert onze huid vitamine D, de zonnevitamine. Maar ook andere bronnen, zoals supplementen en voeding (eieren, vis, verrijkte zuivelproducten) leveren vitamine D. Deze zorgt voor opname van voedingsstoffen (calcium). Mogelijke andere gezondheidsvoordelen van vitamine D worden nog onderzocht.

De MS Society heeft aanbevelingen ontwikkeld om mensen met MS te helpen weloverwogen beslissingen over hun gezondheid te nemen.

Aanbevelingen

Aan het ontwikkelen van deze aanbevelingen werkten behalve een panel van wetenschappers en klinisch deskundigen, ook vertegenwoordigers van andere MS verenigingen en mensen met MS mee. Vruchtbare discussies over beschikbaar bewijs van verband tussen Vitamine D en MS resulteerden in het ontwikkelen van op bewijs gebaseerde constateringen die de basis van de aanbevelingen vormden.

Doel aanbevelingen

De aanbevelingen  bieden informatie over de rol van vitamine D in het lichaam en verwijzen naar aanbevelingen van Health Canada en ander onderzoek naar vitamine D. Doel van de aanbevelingen is om de inname van vitamine D te bepalen voor mensen met verschillende vormen van MS, risicogroepen (kinderen en volwassenen met een biologische verwantschap met iemand die MS heeft).

Ook wordt informatie geboden over nevenaandoeningen (osteoporose, vitamine D-toxiciteit) en instandhouding van het vitamine D niveau, dat via een bloedtest wordt bepaald.

Goedgekeurd

De Society heeft twee versies van de aanbevelingen uitgebracht: een gedetailleerde versie voor zorgverleners en onderzoekers, en een lekenversie voor het grote publiek. Zij worden door zorgverleners en beleidsmakers gebruikt als hulp in klinische praktijk en bieden informatie voor het volksgezondheidsbeleid. De aanbevelingen werden vanwege strenge beoordeling en uitgebreidheid, goedgekeurd door het Canadian Network of MS Clinics en het Consortium of MS Centers.

Onderzoek, gefinancierd door de MS Society heeft bijgedragen aan toename van bewijsmateriaal inzake verband tussen vitamine D-tekort en MS, risico op MS, en invloed van vitamine D-tekort op beloop en ernst van de ziekte. De MS Society ondersteunt onderzoek naar vitamine D en factoren die mogelijk bijdragen aan risico op en progressie van MS.

In afwachting van meer beschikbaar bewijsmateriaal adviseert zij mensen met MS, die mogelijkheden ter verbetering van hun gezondheid verkennen, regelmatig met hun zorgverlenersteam te overleggen.

Bron: mssociety.ca/research-news/article/ms-society-of-canada-launches-vitamin-d-recommendations-for-ms

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.