
Multiple sclerose (MS) wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitamine D een van deze omgevingsfactoren is, betrokken bij zowel het ontstaan als bij het ziektebeloop van MS.
Een oorzakelijk verband is echter nog niet aangetoond. Ook is nog niet bekend of het zin heeft om vitamine D voor te schrijven ter preventie of als behandeling van MS. Interventiestudies die de preventieve werking van vitamine D op MS moeten bewijzen zijn praktisch erg moeilijk uitvoerbaar. Wel zijn al enkele randomized controlled-studies naar vitamine D als (aanvullende) behandeling van MS uitgevoerd, en er zijn er nog meer onderweg.
Een gunstig effect van vitamine D is echter tot nu toe niet bewezen. Ondanks het feit dat de uitgevoerde studies methodologische tekortkomingen hadden, zijn er argumenten ten gunste van een positief effect van vitamine D bij MS. Meer en grotere interventiestudies zijn dus nodig. Tot die tijd moet in elk geval vitamine D-deficiëntie worden tegengegaan.
Aanwijzingen voor de praktijk:
- Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een rol van vitamine D bij MS – het bewijs is echter indirect;
- Interventiestudies die de preventieve werking van vitamine D op MS moeten bewijzen zijn praktisch erg moeilijk uitvoerbaar;
- Goed bewijs dat vitamine D toedienen aan patiënten zin heeft is er nog niet: meer en grotere interventiestudiesworden op dit moment uitgevoerd;
- In elk geval is het belangrijk om vitamine D-definciënte tegen te gaan, zowel bij gezonden als bij patiënten;
- De Gezondheidsraad hanteert een 25-OH-D ondergrens van 30 nmol/l; mogelijk zou dit ter preventie van MS hoger moeten zijn (>100nmol/l); hiervoor is geen hard bewijs;
- Hoewel over de effecten op lange termijn niets bekend is, wordt inname tot 4.000 IE/dag veilig geacht; kortom suppletie in de range van 800-4.000 IE/dag lijkt redelijk.
Auteurs: Drs. T.F. Runia en dr. R.Q. Hintzen
Bron: Tijdschr Neurol Neurochir 2014;115:26-30
Van de redactie Het volledige artikel kun je hier downloaden en lezen. Als je geen zorgprofessional bent, betaal je daarvoor €2,-. Een korte samenvatting lees je hier.
Dit bericht heeft 0 reacties