Vitamine D, zou het ei van Columbus kunnen zijn voor mensen met MS. De wetenschappelijke aanwijzingen dat het afweersysteem van mensen met MS door vitamine D stabieler en minder ontstekingsgevoelig wordt, worden sterker.

Het Academisch MS Centrum Limburg leidt een studie in dertien landen naar het effect van vitamine D op MS. Als ik in Monaco was geboren in plaats van in Nederland, had ik mogelijk geen MS gehad. Veel zon, en daarmee de aanmaak van vitamine D, geeft een aanzienlijk lagere kans op het ontstaan van MS, wijst internationaal onderzoek uit.

Maar nu nog verhuizen naar zonrijke oorden heeft geen zin meer. “MS is daar niet gunstig mee bij te sturen”, weet de Limburgse neuroloog prof. dr. Raymond Hupperts van het Orbis Medisch Centrum in Sittard.

Na ongeveer je twaalfde verjaardag is de individuele kans op MS niet meer te beïnvloeden. Maar in het algemeen is bij een hoge vitamine D-spiegel in het bloed de kans op MS lager, aldus professor Hupperts. Een laag vitamine D-gehalte is een ’negatieve’ voorspeller. Verder doen MS-patiënten met een laag vitamine D-gehalte het gemiddeld slechter.

Twan van de Kerkhoff, een voormalig wijkverpleegkundige uit Eindhoven, heeft MS en is onder behandeling van prof. Hupperts. Hij doet mee aan het onderzoek en slikt al enige tijd dagelijks vitamine-D3. “Achthonderd internationale eenheden”, ziet Van de Kerkhoff op de verpakking staan: ongeveer 20 microgram werkzame stof.

Prof. Hupperts: “De opzet van deze studie is mede ingegeven door praktijkvoorbeelden.” Vier jaar geleden slikten twee van zijn patiënten op eigen initiatief 10.000 eenheden vitamine D en sindsdien gaat het hen beter. Via de MRIscan zagen de artsen van het MS Centrum Limburg een opmerkelijke afname van ontstekingshaarden. Dat effect is na al die tijd nog steeds merkbaar.

Aan de huidige studie doen 232 patiënten mee van behandelcentra uit dertien landen. Zij nemen 14.000 internationale eenheden vitamine D per dag in. Over een jaar worden de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt.

Bron: De Telegraaf Weekeinde 15 februari, door René Steenhorst; zie ook rubriek Media >> Uitgeknipt

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.