GroenLinks-PvdA en D66 scoren goed in analyse Ieder(in)

Koepelorganisatie Ieder(in) is nagegaan wat zoal in de verkiezingsprogramma’s staat over mensen met een beperking. In een op 13 november 2023 gepubliceerd analyse-rapport daarover scoren GroenLinks-PvdA en D66 goed en VVD, PVV en NSC matig.

stemmenOp de website van Ieder(in) is te lezen: “Er zijn partijen die slechts weinig aandacht hebben voor mensen met een beperking in hun programma’s (…). En er zijn partijen die er veel aandacht aan besteden, zoals GroenLinks-PvdA en D66.” Van Ieder(in) zijn ongeveer 240 patiëntenorganisaties lid, waaronder MS Vereniging Nederland.

Ieder(in) heeft voor de analyse de programma’s bekeken van 17 politieke partijen die op 22 november 2023 aan de Kamerverkiezingen deelnemen. De organisatie heeft daarbij vooral gelet op thema’s als gelijke behandeling en rechtspositie, bestaanszekerheid, zorg en ondersteuning. Daarbij is ook de manier meegewogen waarop de partijen omgaan met het VN-verdrag Handicap.

In haar analyse schrijft Ieder(in): “Ook de BBB scoort op onze punten best goed. De SP doet het, zoals te verwachten, vooral goed op bestaanszekerheid, maar minder op zorg voor mensen met een beperking en VN-verdrag. VVD en PVV hebben weinig aandacht voor mensen met een beperking in hun programma’s. Dat geldt opvallend genoeg ook voor het NSC (van Omtzigt).”

Verschillen tussen gemeenten

Ieder(in) noemt het goed nieuws dat veel partijen de stapeling van zorgkosten willen verminderen. Maar vindt het teleurstellend dat maar weinig partijen oog hebben voor de toenemende verschillen in voorzieningen tussen gemeenten. Volgens de organisatie is het wel  verheugend dat veel partijen aandacht hebben voor mantelzorgers en hen willen ondersteunen in hun rol. “Maar alleen Partij voor de Dieren, BBB, CU en D66 zijn ook ronduit voorstander van financiële compensatie van mantelzorgers.”

De hele analyse is via de link hieronder te downloaden. Ieder(in) besteedt ook aandacht aan de toegankelijkheid van stembureaus. Alle partijprogramma’s zelf zijn op MSweb terug te vinden via de speciale verkiezingspagina https://msweb.nl/actueel/dossiers/verkiezingen/ .

Bron:

Ieder(in) analyseert partijprogramma’s: wat zeggen de partijen over mensen met een beperking?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.