Kans voorlopig verkeken op stamceltherapie in Amsterdam

De neurologen van het MS-centrum Amsterdam hebben besloten het subsidieverzoek niet door te zetten voor incidentele toepassing van stamceltherapie. De kans dat MS-patiënten hiervoor in Nederland terecht kunnen is daarmee voorlopig verkeken. Het gaat om autologe hematopoietische stamceltransplantatie, beter bekend onder de afkorting aHSCT.

Kans voorlopig verkeken op stamceltherapie in AmsterdamDe financiering waarop het Amsterdamse MS-centrum tot voor kort mikte is de ‘Subsidieregeling veelbelovende zorg’. Enkele weken geleden was al bekend geworden dat de lichting 2020 van deze regeling al was gepasseerd zodat Amsterdam zeker niet eerder aan de beurt zou kunnen komen dan 2021. Nu blijkt dat het MS-centrum de poging daartoe heeft gestaakt.

Weinig kans

Woordvoerder Annette van der Goes laat namens de neurologen weten dat hiertoe is besloten omdat eerder al bij de vooraanmelding van het subsidieverzoek – bij de onder het Zorginstituut Nederland ressorterende Adviescommissie Veelbelovende Zorg – “tot twee keer toe was aangegeven dat de subsidie-aanvraag geen tot weinig kans zou hebben”.

Ze voegt eraan toe dat de neurologen “het heel erg jammer vinden dat het nog steeds niet is gelukt dat onder strikte voorwaarden stamceltherapie in Amsterdam gegeven zou kunnen worden aan degenen die er het meest baat bij zouden kunnen hebben. We blijven hopen en waar mogelijk ons ervoor inzetten dat in de toekomst die kansen wel zullen ontstaan”, tot zover Annette van der Goes.

Buitenlandse academische MS-klinieken hebben met aHSCT bij agressieve vormen van MS de afgelopen jaren succesvol ervaringen opgedaan. Om die reden gaan steeds meer Nederlanders met vooral ernstige vormen van RR MS voor eigen rekening of na geldinzameling naar het buitenland.

Bronnen: MS-centrum Amsterdam en redactie MSweb 14 oktober 2020

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Heel erg jammer dat juist voor die groep MS patiënten die ervoor in aanmerking zouden komen weer een tegenslag te verwerken hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *