De MS Vereniging Nederland (MSVN) wil dat ook in Nederland autologe hematopoietische stamceltransplantatie (aHSCT) in het medische behandelpakket komt.

nieuws-160525-boaz_spermon_opnieuw_bij_rtl_late_nightMet dit standpunt ondersteunt de MS Vereniging Nederland de MS-patiënt Boaz Spermon, die voor zo’n behandeling – met financiële steun van velen – succesvol is uitgeweken naar het universitair medisch centrum van het Zweedse Uppsala. Sindsdien voert hij actie om zo’n behandeling ook in Nederland beschikbaar te krijgen.

Boaz Spermon heeft hiertoe inmiddels enige tienduizenden handtekeningen verzameld voor een petitie aan de Tweede Kamer. De 45.000e handtekening is van MS Vereniging Nederland-voorzitter Jan van Amstel. De MS Vereniging Nederland is de enige vereniging van en voor MS-patiënten in Nederland.

De therapie waarvoor Boaz Spermon en de MS Vereniging Nederland pleiten is overigens maar geschikt voor een zeer klein aantal MS-patiënten. Stamceltransplantatie is zo’n 15 jaar geleden in Nederland wel als een van de eerste landen beproefd, maar in twee gevallen met dodelijke afloop. Daarna is deze methodiek voor MS-patiënten hier buiten beeld geraakt. De MS Vereniging Nederland wijst er op dat in buitenlandse academische ziekenhuizen de therapie intussen echter zeer is verbeterd.

In een standpunt-verklaring van de MS Vereniging Nederland op haar eigen sites zegt de vereniging “in gesprek te willen gaan met onderzoekers en behandelaars om ook in Nederland ervaring op te doen met deze veelbelovende behandeling. Dat zou bij één van de 13 gezondheidsinstellingen kunnen waaraan op grond van de Wet Medische Bijzondere Verrichtingen vergunning is verleend voor het uitvoeren van stamceltransplantaties”.

Klik hier voor de Standpunt Verklaring van MS Vereniging Nederland.

Bron: www.msvereniging.nl

 

Lees ook

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.