Nederlandse stap aHSCT voor MS lijkt zeer nabij

MS Vereniging Nederland en de landelijke MS werkgroep van neurologen gespecialiseerd in MS, verwachten dat op zeer korte termijn ook in Nederland stamceltransplantatie mogelijk wordt voor mensen met MS.

Delegaties van beide organisaties trekken die conclusie na een gesprek over deze zogeheten aHSCT-toepassing met een afvaardiging van de Nederlandse zorgverzekeraars. “Deze belangrijke stap is nu zeer nabij“, aldus voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

aHSCT is volgens de Nederlandse neurologen een belangrijke behandeloptie voor mensen met MS bij wie andere beschikbare behandeling onvoldoende effect heeft. Dit is ook vastgelegd in een rapport van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland. Resterend probleem is de financiering en daarvoor moeten de zorgverzekeraars garant staan. En die lijken nu bijna zover.

Gesproken is over de financiering van aHSCT bij jaarlijks 10 tot 20 mensen met MS die ondanks beschikbare therapie persisterend actieve ziekte hebben. In het overleg hebben bestuurders van MS Vereniging Nederland en MS werkgroep gezamenlijk beklemtoond, dat het daarbij gaat om “budgetneutrale financiering, aangezien we het hebben over MS-patiënten voor wie de huidige medicatie duurder is dan aHSCT”. De verzekeraars hebben toegezegd dit in hun overwegingen te zullen meenemen.

Voor de afgevaardigden van patiënten en neurologen is nu het uitgangspunt dat het oordeel van de verzekeraars uiterlijk in januari 2022 bekend moet zijn. Waarna het concluderende overleg moet plaatshebben met het Zorginstituut Nederland (ZiN), zodat er komend voorjaar al enkele patiënten MS-patiënten in Nederland aHSCTzouden kunnen ondergaan.

Wat is aHSCT en hoe werkt het?

In de video hieronder legt Bram Platel van Stichting MS in beeld duidelijk uit wat aHSCT is en hoe het werkt. Op de site van MSinbeeld.nlvind je veel meer interessante informatie en uitlegvideo’s over aHSCT.

 

MS Vereniging Nederland is voor 100% afhankelijk van lidmaatschappen, donaties en sponsoring. Ook jouw hulp hebben we hard nodig! Je kunt ons helpen en daarmee mensen met MS een beter leven geven. Steun ons met een online donatie of start een actie. Je kunt natuurlijk ook lid worden.

MS Vereniging NederlandMS Vereniging Nederland is de enige patiëntenvereniging voor mensen met MS.
Als lid geef je mensen met MS een stem!

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Ik heb een soort gelijke vraag als in een eerdere reactie is gesteld, met 1 verschil dat deze vraag in Februari gesteld is. Het is nu al in Maart en nog steeds is er geen duidelijkheid over het starten van aSHCT behandelingen voor MS patiënten. Ikzelf heb al een brief van mijn behandelende neuroloog waarin het belang van deze therapie benoemd wordt! Dus wil ontzettend graag weten wanneer er gestart wordt en wat er voor nodig is om bij de 10-20 patiënten te horen die dit vergoedt krijgen?!

    1. We wachten met z’n allen met smart op duidelijkheid! Maar zolang er niets bekend is… is er helaas geen nieuws. Zidra er wel nieuws is, lees je dat uiteraard op MSweb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *