MS Vereniging Nederland: Stamceltherapie moet naar Nederland

Academische ziekenhuizen moeten bezien of en hoe ze stamceltransplantie ook in Nederland aan MS-patiënten kunnen aanbieden. Dat zeggen Jan van Amstel, voorzitter van MS Vereniging Nederland en Boaz Spermon (red. inmiddels bestuurslid) tegen BNR. De gesprekken met Jan van Amstel en Boaz Spermon zijn hieronder in hun geheel te beluisteren.

Stamceltherapie naar Nederland?Nu moeten patiënten nog uitwijken naar landen als Mexico of Zweden. Transplantatie betekent voor een deel van de patiënten dat schadelijke effecten van de zenuwziekte worden gestopt of zelfs worden teruggedrongen. Ook willen ze met verzekeraars kijken hoe zij de behandeling kunnen vergoeden. Dat kost nu zo’n 80.000 euro per patiënt. Aldus Jan van Amstel op BNR.nl.

MS Vereniging wil stamceltherapie in Nederland

Aanleiding voor het pleidooi van de MS Vereniging Nederland zijn recente ontwikkelingen op het gebied van stamceltransplantatie. ‘Wat juist de laatste tijd gebeurt, is dat onderzoeksresultaten bekend worden die veelbelovend zijn’, zegt Van Amstel. ‘Dat wordt gepubliceerd in gezaghebbende bladen. Dat heeft gemaakt dat wij zeggen: het wordt in het buitenland aangeboden, maar het zou erg mooi zijn als we dat in Nederland ook zouden kunnen doen.’

Bij de behandeling wordt met immuuntherapie en reïntroductie van lichaamseigen stamcellen het immuunsysteem als het ware ge-reset. Het immuunsysteem wordt door middel van de lichaamseigen stamcellen vervolgens sneller opgebouwd, waardoor de kans op infecties en complicaties kleiner wordt en de MS verdwijnt.

Boaz haalt 40.000 hantekeningen op

MS-patiënt Boaz Spermon – die zelf te maken had met een agressief verloop van MS – liet zich behandelen in Zweden en kon daardoor zijn rolstoel vaarwel zeggen. Hij zette een crowdfundactie op om de behandeling te bekostigen. Vervolgens startte hij in mei van dit jaar een petitie om de behandeling naar Nederland te halen. Spermon kreeg meer dan 40.000 handtekeningen, genoeg om na het zomerreces de Tweede Kamer ernaar te laten kijken.

De gesprekken met Jan van Amstel en Boaz Spermon zijn hieronder in hun geheel te beluisteren.

Bron: BNR.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.