Bij zowel de BBC als RTL-Late-Night was vorige week een TV-programma over stamcelbehandeling bij mensen met MS te zien. Naar aanleiding van de uitzending van RTL schreef het Erasmus een Nieuwsbrief, om dit ‘verhaal op RTL te nuanceren’.

160126-nieuws-stamcellenZoals eerder in de Nieuwsrubriek vermeld, heeft het Erasmus MC van 1999-2005 veel onderzoek gedaan naar stamcelbehandeling. Er zijn in die jaren meerdere stamcelbehandelingen uitgevoerd door wijlen prof. D.W. van Bekkum, die daarover onder meer publiceerde in Neth J Med. 1998 Sep;53(3):130-3.)

Het onderzoek van prof Van Bekkum heeft geleid tot het protocol MIST dat in het door de BBC genoemde Sheffield ook gebruikt werd. Prof. Hintzen van het Erasmus is co-auteur van dit artikel uit 2005, Hematopoietic stem cell transplantation for MS,  Arch Neurol. 2005 Jun;62(6):860-4). 

Zie ook nog J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006 Jan

Het Erasmus MC wijst er op dat het MIST trial in Sheffield, geen fase drie trial is. In een fase 3 trial wordt geblindeerd gewerkt, en gerandomiseerd. Dit betekent dat er een vergelijking plaats dient te vinden met een krachtige andere therapie tegen MS om te zien wat beter werkt en wat veiliger is.

Ook laat het Erasmus MC weten dat zij na aanvankelijk succesvolle behandelingen, toch met deze behandelingen zijn gestopt wegens ernstig optredende bijwerkingen. Zie ook enkele relativerende opmerkingen op de website van MS Research, destijds mede financier van het stamcelonderzoek in het Erasmus.

Kortom, Erasmus MC waarschuwt voor teveel optimisme over de ‘voortgang’ van deze behandeling. In de Rubriek MS Onderzoek >> Dossiers houdt MSweb het stamcelonderzoek zo goed mogelijk bij.

Bronnen: Erasmus en MS Research

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.