Snel nieuws verwacht over stamceltherapie in Nederland

MS Vereniging Nederland verwacht snel nieuws te krijgen over de mogelijkheden van stamceltherapie voor mensen met MS in Nederland. Zo zei voorzitter Jan van Amstel op de digitale Algemene Ledenvergadering van zaterdag 26 juni 2021

logo MS Vereniging NederlandJan van Amstel: “We zijn er nog niet, maar we beginnen op te schieten. De neurologen zijn het met ons eens dat voor een beperkte groep mensen met MS ook in Nederland stamceltransplantatie beschikbaar zou moeten zijn. Nu moeten ook de verzekeraars er nog iets in vinden en dat gaat gebeuren in augustus”.

Het bestuur van de vereniging draagt al enige jaren het standpunt uit – onder meer richting het zorginstituut Nederland – dat mensen met zeer agressieve MS ook in ons land de vergoede mogelijkheid moeten krijgen van stamceltherapie. Het standpunt is intussen onderbouwd door een uitvoerig rapport van de Medische Adviescommissie (MAc) van MS Vereniging Nederland.

Die MAc heeft erop gewezen dat internationaal onderzoek aantoont dat de stamceltherapie voor MS-patiënten zeer effectief is en in de loop der jaren steeds veiliger is geworden. Daarbij komt dat deze behandeling ook feitelijk minder kost dan jarenlange medicatie.

Intussen is Minister Tamara van Ark (VVD; Medische Zorg en Sport) door het Kamerlid Fleur Agema (PVV) gevraagd in een brief te reageren op het nieuwste dringende verzoek van MS Vereniging Nederland “om stamceltherapie voor MS-patiënten in Nederland mogelijk te maken”.

Bronnen: youtube.com/watch?v=gad8Ip4hUgQ, 
msweb.nl/actueel/columns/jan-van-amstel/stamcelbehandeling-dichtbij/ , en msweb.nl/actueel/dossiers/stamcelbehandeling/standpunt-minister-ahsct/

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.