Op de website van de MS Vereniging bespreekt de voorzitter van het Bestuur, Jan van Amstel, 10 (schijn-)argumenten tegen stamceltherapie voor MS-patiënten.

Ruim 16 jaar geleden stond in het blad van de MS Verenigng: “Na een lange periode waarin zorgvuldig over de veiligheid is nagedacht kreeg vorig jaar de eerste Nederlandse MS patiënt een beenmergtransplantatie”.

Op het forum van MSweb was ‘beenmergtransplantatie’ in 2000 al een ‘hot’ onderwerp. Een partner van een MS-patiënt hield ons op de hoogte van haar behandeling in het Erasmus. Helaas liep het destijds voor die patiënt niet goed af. En het ziekenhuis stopte met de behandeling.

Inmiddels zijn we 15 jaar verder en hebben we het succesverhaal van Boaz Spermon kunnen lezen. Maar Boaz moest voor zijn behandeling wel naar Zweden.

De MSVN heeft sinds begin dit jaar [2016] een nieuwe voorzitter en hij bekijkt stamceltherapie met een nieuwe blik. Wat is er na ruim 15 jaar veranderd? Jan van Amstel bespreekt op de website van de MS Vereniging 10 (schijn-)argumenten tegen stamceltherapie voor MS-patiënten.

1. Het is te gevaarlijk

De stamceltherapie voor MS patiënten is risico-vol. In het verleden zijn er patiënten overleden aan de bijwerkingen van deze behandeling. Maar de nieuwste behandelprotocollen kennen minder risico’s. En andere –medicinale- behandelingen kennen ook risico’s.

2. Het is te duur

Het is een dure behandeling die tussen € 60.000 en € 100.000 per behandeling kost. Maar het is minder kostbaar dan een jarenlange medicinale behandeling van  MS patiënten. De gemiddelde medicinale behandeling van een MS patiënt kost ca € 30.000 per jaar.  Binnen twee a drie jaar is deze investering terugverdiend.

De patiëntenvereniging  pleit er voor om stamcelbehandeling ook op Nederlandse bodem uit te voeren, omdat:

  • Veelbelovend onderzoek ook hier thuishoort om er ervaring mee op te doen,
  • Stamceltoerisme kan worden voorkomen,
  • Patiënten deze behandeling vergoed behoren te krijgen; Het gaat niet aan om alleen rijke patiënten of patiënten die in staat zijn om aan crowdfunding te doen voor deze behandeling in aanmerking te laten komen, én
  • De nabehandeling beter geregeld kan worden.

Bron: MS Vereniging Nederland

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.