Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. “Fantastisch nieuws dit”, zegt Marlika Migchielsen die deze zomer naar Moskou ging voor zo’n zelfde behandeling.

In de komende twee jaar zullen tien Nederlanders met MS de stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie.

Stamceltherapie versus medicatie

Ook Noorwegen, Zweden en Denemarken doen mee. Neurologen willen de effectiviteit van de stamceltherapie vergelijken met wat medicijnen doen bij patiënten met een hele actieve MS. Op dit moment wordt deze behandeling in Nederland nog niet vergoed noch uitgevoerd.

Joep Killestein is neuroloog in het MS Centrum Amsterdam UMC. Hij vindt het belangrijk nieuws dat zijn centrum de stamceltherapie gaat starten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor teveel euforie. “Het gaat om een uitzonderlijke groep MS-patiënten die hier baat bij kan hebben. Patiënten met een hele actieve ziekte, die nog niet te ernstig zijn aangedaan. En die nog niet zo lang de ziekte hebben.”

Naar Moskou voor behandeling

Het gaat hoe dan ook een tijd duren voor stamcelbehandeling bij MS in Nederland vergoed gaat worden, vertelt neuroloog Joep Killestein. Patiënten in de studie worden twee jaar lang gevolgd. “Je hebt tijd nodig om de effectiviteit daadwerkelijk te bewijzen en aan de andere kant de risico’s en de verdraagbaarheid van de behandeling in kaart te brengen”, zegt Killestein.

In de afgelopen jaren gingen tientallen MS-patiënten al naar het buitenland voor een stamcelbehandeling. Bijvoorbeeld naar Zweden, Mexico en Rusland. Zo ook de 30-jarige Marlika die wij eerder portretteerden. Kijk hier haar verhaal terug:

We hebben geen jaren”

— Marlika Migchielsen

Marlika vindt het ‘echt fantastisch’ dat Nederlandse neurologen nu wetenschappelijk onderzoek gaan doen. “Ik heb me hard gemaakt voor deze behandeling om dit ook in Nederland mogelijk te maken. Ik heb mijn stem laten gelden, ook in de Tweede Kamer, om de noodzaak te laten zien.” Ze denkt dat heel veel mensen blij zijn met het onderzoek. “Zodat de behandeling kan worden erkend, dat MS-patiënten niet meer hun heil hoeven te zoeken in het buitenland.”

Het is voor Marlika wel een beetje cru dat zij nog geen 3 maanden geleden in Rusland was, terwijl Nederland nu een onderzoek start. Maar spijt heeft ze geenszins. “Ik had ook geen moment willen wachten. Zo’n onderzoek start nu, maar hoe lang duurt het voor iedereen geholpen kan worden? Ik denk dat we dan wel een paar jaar verder zijn. En MS-patiënten hebben geen jaren.”

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *