MS-patiënt loopt weer na stamcelbehandeling

Artsen van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield en Kings College Hospital in London hebben de afgelopen drie jaar  twintig beenmergtransplantaties uitgevoerd met eigen stamcellen bij mensen met MS. De artsen spreken over hoopvolle resultaten.

BBC Panorama tvHolly Drewry was 21 jaar toen ze MS kreeg. Na de geboorte van haar dochter, ging ze snel achteruit. De inmiddels 25 jarige Holly vertelde in het BBC programma ‘Panorama’ dat ze niet meer met haar baby op de arm durfde te lopen. Ze werd behandeld in Sheffield met een hoge dosis chemotherapie om het immuunsysteem knock-out te slaan en vervolgens met stamcellen uit haar eigen bloed.

Holly vertelde dat ze ‘ binnen enkele dagen nadat de stamcellen werden gezet veranderingen begon te merken. “Ik liep uit het ziekenhuis. Ik liep naar mijn huis en omhelsde mijn dochter. Ik huilde en huilde. Het was overweldigend, het was een wonder.” Haar behandeling is inmiddels positief beoordeeld door de artsen. De hoop is dat haar transplantatie een permanente oplossing zal zijn maar vooralsnog wordt ze de komende jaren nauwlettend gevolgd.

‘Niet te geloven’

In het zelfde TV-programma kwam ook een man aan het woord die in 2013 de diagnose MS kreeg. “Ik ging van een marathonloper naar iemand die 24 uur per dag hulp nodig had. Ik kon zelfs mijn lepel niet meer vasthouden om te eten.” Door de ziekte was hij het gevoel in een groot deel van zijn lichaam verloren en zat hij in een rolstoel. Een paar dagen nadat hij de eerste behandeling had gekregen, kon hij zijn tenen weer bewegen. En na vier maanden kon hij zelfstandig staan. De man heeft zijn rolstoel nog wel nodig, maar staat versteld van de vooruitgang.

Waarschuwing

Prof. John Snowden waarschuwt voor té optimistiche  verwachtingen. Het immuunsysteem van patiënten wordt met chemotherapie volledig afgebroken, waarna het met stamcellen uit het eigen bloed weer wordt opgebouwd. De stamcellen die uit het bloed worden gehaald, zijn zo nieuw dat ze nog niet de ‘fout’ hebben die ervoor zorgt dat de MS aangewakkerd wordt. De resultaten zijn opvallend maar patiënten gaan tijdens de behandeling wel door diepe dalen. De chemotherapie zorgt voor bijwerkingen als zware misselijkheid, vermoeidheid en haaruitval.

Op MSweb zijn meer berichten en artikelen over behandelingen met stamcellen en dierproeven met stamcellen te vinden. Het Erasmus MC heeft een jaar of tien geleden vergelijkbare behandelingen bij enkele MS-partiënten uitgevoerd. Na aanvankelijk succes zijn die behandelingen gestopt wegens ernstige bijwerkingen.

Bronnen: www.telegraph.co.uk  en www.rtlnieuws.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.