MS-studies: stamceltransplantatie ook heilzaam op langere termijn

Steeds meer buitenlandse studies wijzen uit dat zogeheten hematopoëtische stamceltransplantatie (HSCT) bij mensen met ernstige vormen van MS ook heilzaam is op langere termijn.

HSCT heilzaam langere termijnSterker nog: onderzoek leert dat het resultaat van HSCT vele jaren na de behandeling beter is dan bij welke MS-remmende medicatie dan ook.

Desgevraagd wijst dr. ir. Bram Platel, voorzitter van de Stichting MS in Beeld en trouwe volger van al het nieuws over stamceltransplantatie bij MS, vooral op een publicatie van een Italiaanse studiegroep in februari 2021.

Die groep heeft de ervaringen op een rij gezet van 210 MS-patiënten. Van hen hadden er 122 voor de stamceltransplantatie de diagnose Relapsing Remitting MS (RRMS) en de anderen primair progressieve MS (PPMS) en secundair progressieve MS (SPMS). De onderzoeksresultaten wijzen uit dat stamceltransplantatie bij een groot deel van die mensen, voortgang van de ziekte volledig heeft gestopt.

Zo meldt het onderzoeksrapport:

  • Na 5 jaar was bij 85.5% van de mensen met RRMS die HSCT hadden ondergaan geen achteruitgang te constateren in handicap, na 10 jaar 71,3%.
  • Na 5 jaar had 71.0% van de mensen met progressieve MS die HSCT hadden ondergaan geen achteruitgang in handicap, na 10 jaar 57.2%

Bram Platel: “En dat spoort aardig met eerdere onderzoeken”. Hij noemt onder meer:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31297793/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28455383/

Standpunt

MS Vereniging Nederland draagt al jarenlang het standpunt uit richting neurologen, het Zorginstituut Nederland en daarmee dus ook de Regering, dat HSCT aantoonbaar zeer geschikt is voor mensen bij wie andere therapieën niet – meer – helpen. En dat HSCT dus in het basispakket zou moeten komen van de zorgverzekering. Een praktijk die in het buitenland al jaren geldt.

Tot nog toe is hier vaak het tegenargument gebruikt, dat de resultaten op de langere termijn onzeker zouden zijn, en er al geschikte zware MS-remmende medicatie voorhanden is. Gedoeld wordt op de zogeheten DMT’s – de afkorting staat voor ‘disease-modifying-therapies’, ziekte-belemmerende medicijnen. De nieuwste onderzoeken leren dus dat dit argument niet opgaat.

Diverse bronnen. Bij de in dit bericht al genoemde ook:

– https://jnnp.bmj.com/content/jnnp/early/2020/10/25/jnnp-2020-323992.full.pdf
https://multiple-sclerosis-research.org/2020/11/ahsct-more-effective-than-alemtuzumab/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33514645/
https://multiple-sclerosis-research.org/2021/02/hsct-vs-alemtuzumab
https://www.tnnonline.nl/hematopoetische-stamceltransplantatie-blijkt-bij-ms-ook-op-lange-termijn-effectief/?fbclid=IwAR0lRz02Nvf4d9y2pviLS2yrfrLDEnr571aCyrDz8FOD_o7eJpNbpUX7LSw

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Goed nieuws voor mij. Ik ga samen met mijn vrouw 30/31 oktober naar Moskou voor een stamfeltransplantatie. Onderzoek is op 1 november. Ik (Ruud) lijd aan secundair progressieve MS. Crowdfunding is in volle gang. Want het is prijzig, ca. 50.000 .
    Maar het is mijn laatste hoop op een beter leven.

  2. Ik heb al 10 jaar PPMS en overweeg een stamceltherapie in Mexico om als laatste redmiddel uit de rolstoel te blijven. Ik kom graag in contact met iemand die ook PPMS heeft en die dezelfde behandeling heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.