Amerikaanse MS-vereniging: ‘Stamceltransplantatie is nuttige behandeling’

De Amerikaanse MS-vereniging National MS Society (NMSS) kwalificeert stamceltransplantatie als een ‘nuttige behandeling’ voor mensen met een agressieve vorm van RRMS. De NMSS raadt hen aan om aHSCT in elk geval te overwegen. Voor een eventuele behandeling zouden zij zich bij voorkeur moeten wenden tot een daarin gespecialiseerde en ervaren kliniek.

MS in Beeld kritiseert langer wachten op stamceltransplantatieDe NMSS geeft deze raad in de op 26 oktober 2020 verschenen editie van het wetenschappelijke medium JAMA Neuology. En wel in een artikel onder de kop ‘Aanbevelingen van de National Multiple Sclerosis Society’. Zie voor het gehele artikel de website van MS in Beeld. Daar is ook te lezen dat naar het oordeel van de NMSS de aanbeveling vooral geldt voor patiënten die jonger zijn dan 50 jaar en met een ziekteduur van minder dan 10 jaar.

De Amerikaanse vereniging baseert zich op het oordeel van haar eigen medische adviescommissie, die hiertoe heeft samengewerkt met enkele topneurologen. Hun oordeel is gebaseerd op studie van diverse wetenschappelijke artikelen over aHSCT.

Zij schrijven “door die literatuur ervan overtuigd te zijn dat aHSCT een mogelijk nuttige behandeling is voor mensen met RRMS die ondanks het gebruik van sterke medicatie, ontstekingen blijven hebben in het centrale zenuwstelsel, of contra-indicaties hebben voor deze medicatie”. 

Een en ander spoort grotendeels met de opvatting van MS Vereniging Nederland die al enige jaren het standpunt uitdraagt dat deze stamceltherapie ook in ons land beschikbaar moet komen voor mensen met een agressieve vorm van MS. Zolang dat niet het geval is zou volgens de vereniging een behandeling in een gekwalificeerde buitenlandse kliniek in elk geval moeten vallen binnen het basispakket zorgverzekering.

Zie hierover ook een column van voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland MSweb.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.