aHSCT-gangers veilig terug uit Moskou

Alle Nederlandse MS-patiënten die vóór de Russische inval in Oekraïne naar de in stamceltransplantatie (aHSCT) gespecialiseerde kliniek in Moskou waren gegaan, zijn weer veilig terug in Nederland. Zo meldt hun contactpersoon Tanja Berkx, voorzitter van de Stichting Sterker dan MS. Dit is de opvolger van de Stichting Mama met MS, een fondswerver waarvan Tanja zelf in 2019 als MS-patiënt heeft gebruik gemaakt voor stamceltransplantatie in Moskou.

Probleem voor aHSCT-gangers MoskouUiteindelijk bleek het niet te gaan om negen mensen, zoals oorspronkelijk gedacht maar acht. Rechtstreeks terugvliegen van Moskou naar Nederland was voor hen onmogelijk door de intussen tegen Rusland genomen maatregelen. Maar ze konden wel vliegen via het Turkse Istanboel en het Servische Belgrado.

Tanja Berkx: “Die vliegtickets waren wel een lastig punt. Vluchten werden soms meer dan eens geannuleerd en dan moesten de patiënten zelf, of hun familieleden, weer nieuwe tickets regelen. Naarmate de weken verstreken werd het op de luchthavens in Moskou ook steeds meer een rommeltje. We hebben begrepen dat sommige vluchten overboekt waren. Bovendien probeerden veel Moskovieten kennelijk het land te ontvluchten”.

Maar uiteindelijk kregen alle Nederlandse MS-patiënten die hun behandeling achter de rug hadden tickets met rolstoelassistentie geboekt. “Dat verliep vlekkeloos. Ze zijn van de incheckbalie steeds direct door het grondpersoneel naar de gate gebracht”. De overstap verliep overigens niet altijd even goed. “Zo was er een koppel dat aanvankelijk de aansluitende vlucht miste en is een vrouw die in Belgrado was gestrand door haar zoon gehaald naar Amsterdam”.

Verlenging visum

Ongewild in het nieuws – onder meer in het AD – kwam MS-patiënt Peter van Straalen uit Gerwen, die met zijn broer in Moskou was. Peters behandeling liep uit door koorts en een urineweginfectie, zodat intussen het visum verliep van hem en zijn broer. “Zo beroerd als hij was moest hij met zijn broer in Moskou naar de rechtbank om een verlenging van hun visa aan te vragen”, voegt Tanja toe. “Na een boete en een verbod om de komende vijf jaar Rusland binnen te komen, hebben ze die verlenging gekregen om terug naar huis te kunnen keren”

Tanja Berkx heeft al die tijd contact kunnen houden met hen en de andere zeven gestrande MS-patiënten, ook al waren daar soms via internet omwegen voor nodig. “Heb dat steeds zo tactvol mogelijk proberen te doen. Punt is namelijk dat je je ervan bewust moet zijn dat deze patiënten met een medisch traject bezig zijn. Ze moeten hoofdzakelijk de focus bij dat traject kunnen laten en zich niet teveel laten afleiden door zaken buiten het ziekenhuis”.

Tanja heeft ook contact gelegd met de Nederlandse ambassade in Moskou en die op de hoogte gehouden van de mensen die nog in het ziekenhuis verbleven en familieleden van hen in hotels.

Zij en haar mede-vrijwilligers zijn nu bezig te bezien of en hoe mensen die al gerekend hadden op Moskou omgeboekt kunnen worden naar bijvoorbeeld een kliniek in Mexico en in een enkel geval India. “Voor zover we weten gaat het in het komende kwartaal om 13 omboekers“

Bronnen: Tanja Berkx; www.sterkerdanms.nl; diverse media en https://msweb.nl/actueel/nieuws/9-gestrande-ahsct-gangers-moskou/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *