Akkoord over tijdelijk uitstel looptest Fampyra

Mensen met MS die het loopmedicijn Fampyra gebruiken hoeven voor verlenging van die medicatie voorlopig tussentijds geen looptest te doen . Dit is het resultaat van de besprekingen in de Ronde Tafel MS, een overleg van Zorginstituut Nederland, de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, Zorgverzekeraars, Stichting Kwaliteitsregistratie en MS Vereniging Nederland. Ervaringen van neurologen en gebruikers met Fampyra zijn in dit overleg besproken, wat heeft geleid tot dit besluit.

Kamerlid Ploumen neemt de handtekeningen in ontvangst. Foto: T. Segers
Januari 2019 is door de MS Vereniging met tientallen patiënten actie gevoerd bij en in het Tweede-Kamergebouw en is een petitie aan Kamerlid Ploumen overhandigd met ongeveer 42.000 handtekeningen. Foto: T. Segers

Zorginstituut Nederland, de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en MS Vereniging Nederland komen op korte termijn bij elkaar om de ervaringen met het gebruik van Fampyra te evalueren. Er is namelijk al voldoende informatie van neurologen en gebruikers van Fampyra beschikbaar om tot evaluatie over te gaan. Het is niet nodig om hier nog een jaar mee te wachten.

Wat vooraf ging

Door acties van gebruikers onder leiding van MS Vereniging Nederland zit Fampyra sinds 1 september 2019 in het basispakket zorgverzekeringen. Dit is indertijd gebeurd onder de door het Zorginstituut Nederland geformuleerde voorwaarde van een zogenaamde proefbehandelstrategie. Dit houdt in dat neurologen minstens één keer per jaar door middel van een looptest moeten beoordelen of Fampyra bij de patiënt nog wel voldoende werkt.

Meer lezen?

Eerdere uitstel van de looptesten als gevolg van corona.

msvereniging.nl/meerwaarde-fampyra-alsnog-erkend/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.