Fampyra-moties verworpen

De Tweede Kamer heeft twee moties ten bate van het gebruik van Fampyra door mensen met MS op het nippertje verworpen. Dat gebeurde op 5 juli 2018, de laatste vergaderdag voor de zomervakantie, het zomerreces zoals het bij de parlementariërs heet.

Zo deed het PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen een vergeefse poging om de regering een ‘second opinion’ te laten uitvoeren naar de verschillende studies en ervaringen van patiënten en neurologen naar de werking van Fampyra. Zij vindt het onbegrijpelijk dat Fampyra op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN) vanaf 1 april 2018 niet meer is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Ploumen heeft het Fampyra-dossier overgenomen van haar partijgenoot Sharon Dijksma, die inmiddels als Kamerlid is vertrokken om wethouder te worden in de gemeente Amsterdam. Mede-indiener van deze motie was Fleur Agema (PVV) die zelf MS heeft. Ze kwamen zeer dicht bij een meerderheid, want alleen de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen. Die vier partijen hebben samen in de Kamer 76 van de 150 zetels.

Kort daarvoor was de motie van het SP-Kamerlid Henk van Gerven in stemming gebracht met het verzoek aan de regering om artsen die het voorschrijven van Fampyra noodzakelijk achten, de bevoegdheid te geven dit zonder problemen te doen. Van Gerven is zelf huisarts. In zijn motie sprak hij uit, “dat het onwenselijk is om mensen bij wie Fampyra werkt dit middel te onthouden”. Ook hij kreeg veel steun, maar ook hij net niet genoeg. Tegen stemden de coalitiepartijen en GroenLinks.

Bron: redactie MSweb en de Tweede Kamer; 6 juli 2018

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Wat een verdrietig bericht . Dit is niet te begrijpen . Zoveel mensen hebben keihard gewerkt en gehoopt dat de Fampyra in het basispakket komt. . Er is geen hopen voor lopen van de MS patiënt meer ?

 2. Wat zouden de mensen die tegenstemmen doen als ze zelf of hun partner kinderen of naasten het medicijn gewoon nodig hebben om nog beetje mobiel te kunnen blijven.
  Laat ze eens eerlijk zijn in deze en eens nadenken over het feit dat ze gewoon aan het beslissen zijn over de gezondheid van mensen en deze gewoon laten barsten

 3. Het is teleurgesteld, een schande….
  Dan is Fampyra alleen nog verkrijgbaar voor patiënten met geld…
  Wie geen geld heeft moet maar leiden…en in de rolstoel zitten…dan fysio zonder einde,
  en heel veel andere medicijnen, die niet echt helpen….
  Maar dat is aan het eind veel duurder…maar dat maakt natuurlijk niets uit ….
  Jullie zitten zo ontzettend fout …

  Gr. van een boos arm iemand, die MS heeft.

 4. Toch niet te geloven!! We betalen met ons allen toch genoeg premie. Wat doen ze dan met dat geld? Er zijn mensen die nooit dat gebruiken. Gelukkig hoor . Maar MS patiënten hebben levens lang!!! weer Een rede om nooit de VVD te stemmen!!

 5. Wat vreselijk! Dit zijn verkeerde bezuinigingen en je neemt de hoop van veel MS patiënten weg. Wat kost uiteindelijk meer een vergoeding van Fampyra of de zorg die erbij komt kijken als je aan een rolstoel gekluisterd bent. En wat denk je dat het psychisch met deze patiënten doet. Weten dat je kunt lopen maar het niet krijgen en niet kunnen kopen omdat het te duur is. En dat in ons land! Sterkte voor de MS patiënten bij wie dit medicijn hielp! Ik leef met jullie mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.