Fampyra misschien over halfjaar weer in verzekeringspakket

Het loopmedicijn Fampyra komt misschien over een halfjaar weer terug in het basispakket van de zorgverzekering. Dit op voorwaarde dat de MS-werkgroep van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN) in samenspraak met de farmaceut (Biogen) het Zorginstituut Nederland (ZiN) kan overtuigen van de wenselijkheid hiertoe. Tot die tijd blijft het medicijn voor mensen met MS waarschijnlijk onverzekerd.

Fampyra misschien terug in het pakket?Dit blijkt uit een brief de datum woensdag 6 februari 2019 van minister B. Bruins (VVD; Medische Zorg en Sport) aan de Tweede Kamer. Daarmee reageert hij op de acties ten bate van de vergoeding van Fampyra en loopt hij vooruit op de vergadering van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, donderdagmiddag 7 februari. Daar staat onder meer Fampyra op de agenda.

De minister schrijft dat hij niet nu al Fampyra kan laten vergoeden omdat zoals hij zegt “dit zou betekenen dat ik niet bewezen effectieve zorg tot het verzekerde basispakket toelaat”.

Hierbij gaat hij af op het herhaalde advies van het ZiN. Aan de Kamerleden schrijft hij: “Ik vind het net als u teleurstellend dat het bewijs voor pakketwaardigheid van Fampyra nog niet is geleverd, terwijl er ook patiënten zijn die aangeven wel positieve effecten te ervaren”.

Onderzoek hervatten

Hij voegt eraan toe dat hij daarom heeft gesproken met Biogen en de NVN en “hen heeft aangespoord om het wetenschappelijk onderzoek naar Fampyra te hervatten en dit vanuit de eigen verantwoordelijkheid te financieren en te organiseren”.

Zes maanden

Dit heeft kennelijk resultaat gehad. De NVN en Biogen hebben namelijk maandag 4 februari 2019 met het ZiN afgesproken nu nog eens nauwgezet te gaan onderzoeken “bij welke patiënten het middel Fampyra wel mogelijk effectief is” en ernaar te streven over zes maanden met een uitspraak hierover te komen.

Nog onduidelijk is of in dit traject Biogen het middel goedkoop of gratis beschikbaar gaat stellen. Afgewacht moet bovendien worden wat het oordeel van de Kamerleden is over het voorlopig nog onvergoed laten van het middel.

Een nieuw proeftraject is de afgelopen maanden bij herhaling bepleit door MS Vereniging Nederland in samenspraak met de MS-werkgroep van de NVN en de Landelijke Vereniging van MS-verpleegkundigen. Met enig succes zo lijkt nu.

Bronnen: onder meer het Zorginstituut Nederland en het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport; 6 februari 2019.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Daar ik al meer dan 49 jaar multiple sclerose heb en hoorde van het medicijn Fampyra heb ik een loop test gedaan en kreeg deze kuur voor 3 maanden toegestuurd ‘maar omdat ik er teveel bewerkingen bij kreeg ben ik gestopt’ maar nu kan ik een klein stukje 7 meter lopen en zit verder de dag in een rolstoel. Nu vraag ik mij af wat kan ik nu voor medicijn proberen om beter of helemaal niet in de rolstoel te komen ik voel me er niet prettig bij en ben de hele dag gespannen want had ik het maar niet gedaan. Ik woon in Bergen op Zoom en loop onder het Bravis ziekenhuis, als er zijn mensen met MS en dit lezen en u hebt iets of kunt mij wat inlichtingen geven ‘graag zelfs’ mijn email adres acstander@kpnmail.nl. dank u wel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *