Britse ophef over vergoeding Fampyra

In het Verenigd Koninkrijk (VK) staat de vergoeding van Fampyra onder druk. Dit medicijn (werkzame stof fampridine) kan het loopvermogen van mensen met MS verbeteren. De Britse Nationale gezondheidsdienst (National Health Service, NHS) kreeg onverwacht een negatief vergoedingsadvies over het opnemen van Fampyra in het behandelingspakket voor MS. Dat is te lezen op de site van de Engelse MS-vereniging.

protest Fampyra
Protest in Nederland in 2018

Fampyra is een medicijn van fabrikant Biogen. Het wordt gebruikt voor mensen met MS om het lopen te verbeteren als zij meer dan 6 seconden nodig hebben om een afstand van 25 feet (7,62 meter) af te leggen. Het negatieve vergoedingsadvies is afkomstig van het National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Dat is het Engelse zusje van ons Zorginstituut Nederland (ZIN).

Het geneesmiddel zou te duur zijn als je het afzet tegen het resultaat van de behandeling. De Engelse MS-vereniging vindt de afwijzing onterecht en roept de fabrikant Biogen en de NHS op om naar een oplossing te zoeken.

Ook in Nederland veel gedoe

Ook in Nederland is veel te doen geweest over de vergoeding van Fampyra. In eerste instantie werd het middel niet goedgekeurd omdat het ZIN twijfelde of het wel genoeg hielp bij voldoende mensen. In 2018 besloot de Tweede Kamer daarop om Fampyra niet in de basiszorgverzekering op te nemen. Na protesten van onder andere MS Vereniging Nederland, brieven, betogingen en een petitie, zijn er aanvullende onderzoeksgegevens gekomen. Het ZIN herzag zijn mening en mede na aandrang van de Tweede Kamer ging toenmalig minister van Medische Zorg en Sport B. Bruins onder voorwaarden overstag.

Het middel werd in het basispakket van de zorgverzekeringen opgenomen voor mensen met een EDSS-score tussen 4 en 7. EDSS (Expanded Disability Status Scale) is een veelgebruikte score, die de actuele stoornissen en beperkingen bij iemand met MS aangeeft. Hoe hoger de score is, hoe slechter het met de patiënt gaat. Wel mocht een neuroloog Fampyra pas voorschrijven nadat de betrokken patiënt met goed resultaat een proefperiode had doorlopen van twee weken.

Daarbij moest zijn gebleken dat na gebruik van Fampyra een duidelijke verbetering zichtbaar was op een looptest waarbij onderzoekers kijken hoe lang een MS-patiënt doet over een afstand van ongeveer 7,5 meter. Bij een goede score mocht de patiënt Fampyra een jaar gebruiken. Na dat jaar moest wederom geëvalueerd worden of het middel nog effectief was. Dat betekende dat de gebruiker ieder jaar 14 dagen moest stoppen met het middel en vervolgens weer de test moest doen. Deze werkwijze is tot op heden niet veranderd, al is de jaarlijkse looptest sinds de coronaperiode tijdelijk opgeschort.

Positieve onderzoeksresultaten

Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeksgegevens beschikbaar waaruit blijkt dat Fampyra wel degelijk een goede invloed heeft op het functioneren van mensen met MS. En niet alleen op het lopen, zoals blijkt uit een artikel op MSweb van 21 juni 2022 (https://msweb.nl/actueel/dossiers/fampyra-in-basispakket/fampyra-verbetert-lopen-en-balans/). Toch blijft het Zorginstituut Nederland vooralsnog formeel vasthouden aan de werkwijze met ieder jaar een stop en looptest.

Betekenis voor Nederland

De vraag is natuurlijk of de ophef in Engeland ook invloed kan hebben op de situatie in Nederland. Het grote verschil is dat de Nederlandse overheid terughoudend is ten aanzien van de werkzaamheid van Fampyra, terwijl het bij de Engelsen meer om het geld gaat dat ermee gemoeid is.

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35601756/
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/f/fampridine
https://www.mssociety.org.uk/what-we-do/news/nice-says-no-to-fampridine
https://msweb.nl/actueel/dossiers/fampyra/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. De werkwijze (jaarlijks looptest herhaling) is wel degelijk veranderd. Dankzij de MSVN die elk jaar 2 dagen stoppen onmenselijk (en niet herstelbare achteruitgang zeer kwalijk vind) is dit begin dit jaar veranderd. Alleen bij starten wordt na 2 weken gebruik gecheckt dmv looptest of een patiënt daadwerkelijk baat heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.