Wisselende ervaringen met MS-poli’s in coronatijd

De eerder op MSweb gepubliceerde mini-enquête over de ervaringen met de MS-poli’s in deze coronatijd levert een wisselend beeld op. Kennelijk hebben lang niet alle MS-neurologen namelijk besloten nog uitsluitend mensen op afstand te consulteren, telefonisch of digitaal.

Mini Enquête coronaEn de meeste mensen die hebben gereageerd, hebben daar trouwens alle begrip voor. Zolang er maar de zekerheid is dat je de neuroloog of de verpleegkundige kan bereiken als dat nodig is. Een enkeling voegt er overigens aan toe, “het wel tamelijk onhandig te hebben gevonden, een MRI besproken te krijgen zonder het beeld te kunnen zien”.

Tot nu toe is maar een kleine minderheid echt ontevreden. Zo staat op een enquêteformulier: “Ik vind de communicatie nu ronduit slecht (…). Voor mensen zoals ik, die de diagnose nog maar pas hebben is dat heel lastig. Communicatie is de sleutel en als dat niet loopt geeft dat zoveel stress, met alle gevolgen van dien”.

Een ander meldt: “Ik hoor zowel van mijn neuroloog als de MS-verpleegkundige totaal niets. De communicatie ligt gewoon stil. Zelfs geen info over COVID-19-vaccinatie, (…). Niet eens even een vraag hoe het ermee is”. Weer een ander: “Helaas vanaf vorig jaar mei geen contact gehad (…). Ook geen telefonische afspraak”.

Met zijn tweeën? Ja of Nee?

Onduidelijk blijft intussen vooral wat de algemene lijn is als het gaat om het meenemen van iemand anders naar een consult, zoals de eigen partner. Een enkel ziekenhuis hanteert de strikte regel dat dit gewoonweg niet meer mag. Al laat een van de enquête-invullers ons weten: “Het eerste wat de neuroloog vroeg was: is uw partner niet mee? Op mijn opmerking: dat mag toch niet? Gaf zij aan dat het wel mocht van haar”.

Ook terug te vinden bij een ander formulier: “Normaal gesproken gaat mijn man mee. Deze keer niet en de neuroloog vroeg me: waar is je echtgenoot? Ik gaf aan dat ik te horen had gekregen alleen te mogen komen zonder begeleiding?! Het antwoord van de neuroloog was: volgende keer als de coronaregels nog gelden, kun je aangeven dat je dat eind niet kan lopen en gewoon een rolstoel pakken, dan mag je man wel mee. Vind ik een mooie oplossing”.

Naschrift:
Op 16 mei 2021 hebben we de enquête gesloten en hier vind je de uiteindelijke conclusie van de Mini-enquête over ziekenhuisbezoek in coronatijd

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.