RIVM zet MS-patiënten op voorrangslijst voor vaccinatie COVID-19

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat er vanuit dat MS-patiënten voorrang krijgen bij de COVID-19-vaccinatie. Dit blijkt uit het lijvige advies van deze centrale raadgever op coronagebied over de inentingen aan mensen met een immuniteitsprobleem. Het RIVM is in Nederland de centrale adviseur op coronagebied.

RIVM - Specifieke adviezen voor doelgroep Neurologische Patiënten
RIVM – Specifieke adviezen voor doelgroep Neurologische Patiënten

Het advies is vervat in een op 14 januari 2021 gepubliceerde bijlage bij de Uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie. Letterlijk staat daarin: “Omdat bij sommige groepen van immuungecompromitteerde patiënten sprake is van een duidelijk verhoogd risico op ernstige COVID-19, zullen ook deze personen bij voorrang gevaccineerd worden”. Dit naast de groepen die intussen al door de Gezondheidsraad voor vaccinatie naar voren zijn geschoven: oudere personen – vanaf 60 jaar – en zorgmedewerkers. 

Ook tussen 18 en 60 jaar

‘Immuungecompromitteerde patiënten’ is de aanduiding van mensen met een afweerstoornis. Ook veel MS-patiënten horen daartoe. Als ze ouder zijn dan 60 jaar krijgen ze sowieso voorrang bij COVID-19-vaccinatie. Maar het RIVM wil ook een voorkeursbehandeling voor de medische risicogroepen tussen 18 en 60 jaar.

Het RIVM-advies stelt dat mensen met een afwijkend afweersysteem “een verhoogd risico hebben op een gecompliceerd beloop van COVID-19” Daarom zullen zij in elk geval worden opgeroepen voor vaccinatie. Dit ook als in verband met de medicatie voor de onderliggende ziekte, dus bijvoorbeeld MS, enige complicatie is te verwachten. In het advies staat: “In deze fase van de epidemie wordt geadviseerd om vaccinatie niet uit te stellen tot het moment dat er mogelijk een betere vaccinatierespons verwacht kan worden (…) Het risico van eventuele bijwerkingen van vaccinatie weegt niet op tegen het risico van COVID-19 doormaken”. Dit spoort met het oordeel van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). 

Voor het advies heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziekten (LCI) van het RIVM overleg gevoerd met diverse organisaties van ziektebehandelaars. Eén daarvan was de NVN. Aan dit overleg is namens deze vereniging deelgenomen door professor dr. Joep Killestein (MS Centrum Amsterdam) en professor dr. Diederik van de Beek (hoogleraar Neurologische Infectieziekten Universiteit van Amsterdam). 

MS-medicatie

Zij hebben ervoor gezorgd dat in het RIVM-advies een aparte passage is gewijd aan het antwoord op de vraag hoe om te gaan met MS-medicatie. In deze passage staat dat het bij sommige therapieën aan te bevelen is, tijdruimte in te lassen tussen een coronavaccin en bepaalde MS-medicatie. Op dit punt heeft intussen de MS-werkgroep van de NVN een apart advies uitgebracht. Professor Killestein was ook betrokken bij de advisering van de Internationale MS-federatie (MSIF) over COVID-19.

Bronnen: onder meer RIVM, MS-werkgroep NVN en MSweb; 15 januari 2021

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Beste Ilse,

    Dankjewel voor je reactie. Het klopt wat je zegt, maar Tysabri wordt wel genoemd in een van onze andere berichten over de COVID-19 vaccinatie. Een advies erover is opgenomen in een door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) op 14 januari 2021 naar alle MS-neurologen verzonden bulletin. Je vindt dat bulletin hier.

    We hopen dat je hiermee geholpen bent.

    Met vriendelijke groet,
    MSweb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.