Werkzaamheid vitamine D tegen COVID-19 niet bewezen

Weliswaar verschijnen er de afgelopen tijd nogal wat berichten over de werkzaamheid van vitamine D tegen het coronavirus COVID -19. “Die uitspraken worden gebaseerd op verschillende onderzoeken waaruit de mogelijke werkzaamheid van vitamine D zou volgen. Geen van die onderzoeken kan echter bewijzen dat vitamine D daadwerkelijk tegen de infectie – of een ernstig beloop daarvan – beschermt”, zo meldt de gezaghebbende website Dokter Media. De artsen Lester du Perron en Tijs Stehmann beoordelen daarop medisch nieuws op getrouwheid. 

Werkzaamheid vitamine D tegen COVID-19 niet bewezen

Dat vitamine D geschikt zou zijn tegen het coronavirus is onlangs onder meer gepubliceerd op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen en dat kreeg weer aandacht op RTV Noord. Ook het Algemeen Dagblad en de Volkskrant besteedden aandacht aan dit thema. 

Dokter Media kwalificeert het als een onbewezen strategie, maar voegt er wel aan toe dat hier “waarschijnlijk geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. Het slikken van een normale dosis vitamine D kan geen kwaad. En ieder positief effect ervan op het coronavirus is dan mooi meegenomen. Overdaad schaadt wel; gebruik – en koop – dus niet meer dan nodig is”.

Meilof

De MS-neuroloog dr. Jan Meilof, verbonden aan dat Medisch Centrum in Groningen, ondersteunt die conclusies. Hij wijst erop dat er veel chronische ziekten zijn waarbij een verlaging van vitamine D is geconstateerd en dat “bij geen van die ziekten bij onderzoek is aangetoond dat toediening van extra vitamine D een duidelijk positief effect heeft”.

Meilof voegt eraan toe dat zulk onderzoek ook is gedaan bij mensen met MS. “En hoewel sommige patienten zich energieker bleken te voelen na een hoge dosis vitamine D, het had geen meetbaar effect op de MS als je kijkt naar MRI of de handicapschaal EDSS”.

Over het mogelijke effect op corona zegt hij: “Ik denk dat we meer bewijs moeten hebben voordat we iedereen extra vitamine D geven. Teveel kan namelijk problemen geven met de calcium-huishouding, daar kan je behoorlijk ziek van worden”.

Hupperts

Overigens zijn er ook publicaties die erop wijzen dat juist voor mensen met MS een te hoge dosis vitamine D niet goed zou zijn. Zie bijvoorbeeld het bericht ‘Hoge Dosis vitamine D niet goed voor mensen met MS‘ op de website msdebaas.nl.  Maar desgevraagd laat professor dr. Raymond Hupperts – kenner van de relatie vitamine D en MS – weten: “De studie over de nadelige effecten van hoge doses Vitamine D is redelijk bedenkelijk. Er zijn vele andere studies die aantonen dat een hoge dosis Vitamine D juist heel veilig is, onze eigen SOLAR-trial bijvoorbeeld”. Zie daarover ons eerdere bericht ‘Extra Vitamine D heeft meetbaar effect‘, nummer 41 in de serie MS Onderzoek in Nederland.

Van de redactie Professor Hupperts is als MS-neuroloog verbonden aan het Medisch Centrum van de Universiteit van Maastricht en het Zuyderland Medisch Centrum Sittard. Dr. Meilof is tevens lid van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland. Van de medici Du Perron en Stehmann verscheen in oktober 2020 het boek ‘Dokter, ik las in de krant dat…’

Bronnen: Dokter Media, RTV Noord, prof. dr. R. Hupperts, dr. J. Meilof, redactie MSweb; 29/30 oktober 2020

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Ik ben momenteel ook op zoek naar een vitamine D supplement, en ik vind je artikel heel goed en diepgaand, maar ik kan even door de bomen het bos niet meer zin. Als ik al corona heb gehad, is het dan nog aan te raden om een vitamine D supplement te slikken? En welk supplement zou ik het best nemen? Ik heb al wat aanbieders vergeleken, en ben momenteel het meest overtuigd van deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-d-tablet), maar wat denken jullie van deze?

    Groetjes,
    Renilde

    1. Dank voor je reactie. Je vragen zijn door dr. Jan Meilof beantwoord:

      ad 1.: ook als je corona gehad hebt kan vitamine D in algemene zin nuttig zijn, als je bloedspiegel bijvoorbeeld laag is.

      ad 2.: belangrijkste is om product te gebruiken met alleen vitamine D en geen multivitamine preparaat. In een multivitaminepreparaat zit soms teveel vit B6 en daar kan je wel last van krijgen.

      Verder moet er goed op de verpakking staan hoeveel vit D er in zit in microgrammen (mcg) of eenheden (IE).

      Hartelijke groet, MSweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.