Verloop Covid-19 bij MS niet altijd ernstig

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat COVID-19 bij mensen met MS vaak mild verloopt

Dit onderzoeksresultaat is geruststellend voor mensen met MS. Wel moet worden benadrukt dat het berust op vroege gegevens afkomstig van MuSC-19, een internationaal wetenschappelijk webplatform, waar klinische en demografische gegevens worden verzameld evenals informatie over DMT’s en mensen met symptomen van COVID-19. Regelmatig bijstellen van deze gegevens en informatie is zeker noodzakelijk.

MuSC-19 wordt door Roche gefinancierd en is op 14 maart jl. in Italië gestart. De gegevens werden verzameld via een elektronisch casusrapportformulier speciaal ontwikkeld voor deze pandemie, en verstrekt aan zorgverleners.

Doel

Doel van MuSC-19 is om duidelijkheid te scheppen over het verband tussen MS en COVID-19 en over de invloed van geslacht, leeftijd, bijkomende ziektes en behandelingen op de ontstekingsuitkomsten bij mensen met MS.

Onduidelijk is nog of immunosuppressiva de gevoeligheid voor ernstige COVID-19-infectie verhogen of dat zij juist beschermen tegen heftige immuun- en ontstekingsreacties. Kennis hiervan is nuttig voor het nemen van beslissingen over behandeling van MS-patiënten met COVID-19-symptomen.

De studie omvatte gegevens van 232 MS-patiënten afkomstig uit 38 Italiaanse centra. Zij waren getest op COVID-19. 57 personen bleken positief, 175 werden verdacht van besmetting.

De gemiddelde leeftijd was 44 jaar; 69% betrof vrouwen; 88% had RRMS en 90,9% kreeg een DMT-behandeling.

Resultaat: 223 personen (96%) kregen een milde infectie, geen longontsteking.

Vier personen (2%) kregen ernstige ademhalingsklachten. De zuurstofsaturatie van het bloed bedroeg 93 of minder. Zes personen hadden kritische infectie en werden op IC opgenomen. Een patiënt herstelde, de overige vijf zijn overleden. Deze hadden onderliggende aandoeningen, hogere invaliditeit of waren ouder dan 50 jaar. 90% van alle bevestigde/verdachte gevallen lag in het ziekenhuis.

Conclusie

Waarschijnlijk krijgen mensen met MS een milde vorm van COVID-19 en verhogen DMTs het risico op ernstige infectie niet. Patiënten met onderliggende ziekten en ouderen lopen vooral risico op een slecht verloop en hebben speciale zorg nodig. Het is belangrijk dat MS-patiënten die met Covid-19 thuis liggen, hun ervaringen melden bij de neuroloog of de huisarts.

Bron: https://multiplesclerosisnewstoday.com

Lees/bekijk ook

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Dit artikel is een van de artikelen waar de nieuwe adviezen (te lezen op o.a. http://msinbeeld.nl/ms-en-corona/) op gebaseerd zijn. De conclusie van dit artikel is: “Hoewel we ons ervan bewust moeten zijn dat de data nog schaars is, lijkt het erop dat mensen met MS (ook die DMTs gebruiken waarvan eerder gedacht werd dat ze het risico zouden verhogen), GEEN hoger risico lijken te lopen dan de ‘normale’ populatie.”

  Dit is een hele andere boodschap dan dat de titel en de tekst van jullie stukje weerspiegelen.

  Ik begrijp ook niet wat er bedoeld wordt met: “Regelmatig bijstellen ervan (DMTs) is noodzakelijk.” Moeten we als MS patiënten om de week naar het ziekenhuis voor extra labtests en misschien de dosering van medicatie veranderen?
  Ik vind dat een vreemde conclusie die volgens mij ook niet gemaakt wordt door de Italiaanse onderzoekers.

 2. Kan de redactie van MS web mij het volgende eens uitleggen? In uw artikel staat dat er 232 mensen met MS getest zijn, waarvan er 57 positief bleken. Bij de volgende alinea staat dat er 223 een milde infectie kregen, geen longontsteking. Hoeveel van de positief geteste personen kregen er die milde infectie? Aangezien er maar 57 positief geteste personen waren kunnen dat er nooit geen 223 zijn geweest. De conclusie lijkt mij dan ook voorbarig.

  1. Beste Conny,

   Totaal aantal deelnemers = 232. Deze onderverdeeld in twee groepen:

   Groep A: 57 personen die na 7 april positief zijn getest
   Groep B: 175 personen niet zijn getest, maar bij wie alleen vermoeden van COVID-19 bestaat
   223 personen uit groep A (positief) + Groep B (alleen vermoeden) kregen /hadden milde symptomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.