Extra maatregelen voor veilig stemmen

Om ervoor te zorgen dat mensen in deze coronatijd veilig hun stem kunnen uitbrengen, zijn er extra maatregelen getroffen.

StemmenDie extra maatregelen houden het volgende in:

  • Wie ouder is dan 70 jaar kan nu ook per post stemmen;
  • Er zijn twee extra stemdagen, om tot een betere spreiding van stemmers te komen;
  • De mogelijkheid om per volmacht te stemmen is uitgebreid; en
  • Op de stembureaus worden er COVID-19-maatregelengenomen.

De gebruikelijke manier om je stem uit te brengen is op het stembureau. Daar kleven voor mensen met een chronische ziekte of handicap onder wie mensen met MS altijd al nadelen aan: je moet erheen en de toegankelijkheid laat soms te wensen over.

Bijkomend nadeel tijdens de huidige pandemie is dat je je veilige omgeving moet verlaten en ergens heen moet waar meer mensen zijn, iedereen hetzelfde potlood gebruikt en in hetzelfde hokje staat. Ook moet je het paspoort en de stempasaan iemand overhandigen en weer terugkrijgen. Allemaal momenten waarop het virus zich kan verspreiden.

Aanvullende maatregelen

Om besmetting te voorkomen zijn er daarom enkele aanvullende maatregelen genomen. Zoals 1.5 meter afstand houden, niet met te veel mensen tegelijk in het lokaal zijn, vooraf een gezondheidscheck gedaan hebben, mondkapjes dragen en ontsmetting van alle spullen.

Dit alles maakt dat het stemmen meer tijd kost. Daarom kan deze keer twee dagen eerder al worden gestemd, dat wil zeggen ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Vaak op speciale locaties en voor een beperkte, kwetsbare groep.

Een nieuw fenomeen is de drive-tru testlocatie: hierbij rijd je met de auto door de kiesstraat. Deze methode lijkt op die van de corona-teststraat. Ook kan de gemeente ervoor kiezen iedereen een eigen rood potlood te geven dat na afloop mee mag worden genomen.

De medewerkers van het stembureau moeten vooraf een gezondheidscheck invullen en achter spatschermen zitten. De stempas en het paspoort moet je tegen het scherm aanhouden, in plaats van afgeven aan de medewerker.

Alternatieven voor het stembureau

Misschien kiezen sommige mensen met MS ervoor liever thuis te blijven om niet het risico te lopen besmet te raken. Je kunt dan iemand machtigen om je stem uit te brengen.

Dit moet je zeker doen als je besmet bent of dit vermoedt te zijn. Een kiezer mag maximaal voor drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen. Normaal is dit maximaal twee.

Mensen van 70 jaar of ouder mogen per post stemmen. De Partij voor de Dieren had dit verruimd willen zien, maar die poging is door de rechter niet ondersteund. Stemmen via de computer, smartphone of tablet is niet toegestaan.

Bronnen: volkskrant.nl (1), volkskrant.nl (2)kiesraad.nl/, almere.nl/

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.