Waarschuwing voor gebruik sociale media bij vaccindiscussie

De discussie op de zogeheten sociale media over de vaccins tegen COVID -19, kan belemmerend werken op de vaccin-bereidheid. En dat op zich kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid, zo waarschuwen Claire Wardle en Eric Singerman op de website van British Medical Journal (BMJ). Zij geven daarvan niet zozeer de sociale media de schuld, maar de gebruikers ervan.

Wardle en Singerman werken beiden voor First Draft News, een Amerikaans project “ter bestrijding van mis- en desinformatie online”. Dit project heeft de steun van onder meer diverse sociale media als Facebook en Twitter. BMJ is een gezaghebbend medisch tijdschrift, al daterend van midden 19e eeuw.

In hun artikel constateren ze dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen desinformatie en verkeerde informatie. Desinformatie is volgens hen het opzettelijk verspreiden van misleidende berichten, waarschijnlijk alleen om daar financieel voordeel van te hebben of om de macht of voor de lol. Maar dat vinden Wardle en Singerman iets anders dan verkeerde informatie, berichten die weliswaar niet kloppen maar alleen worden verspreid om contact te maken met anderen. 

Nu de COVID-19-vaccins eindelijk worden uitgerold, kan desinformatie en verkeerde informatie een ernstige belemmering vormen.”
— Wardle en Singerman

Beide komen voor. Het eerste is misschien te bestrijden, het tweede nauwelijks, al was het maar op grond van de vrijheid van meningsuiting. “Alleen tegenspraak is een goede manier om met onwaarheden om te gaan”, zo voegen Wardle en Singerman daaraan toe.

 ‘Luidruchtige minderheid’

De twee auteurs merken op dat ondanks het grote succes van tal van eerdere vaccinaties tegen andere ziekten zoals de mazelen, “een toenemende, luidruchtige minderheid van mensen over de hele wereld terughoudender is geworden om vaccins te nemen en minder bereid is om te luisteren naar lang vertrouwde wetenschappelijke instellingen”. 

En Wardle en Singerman merken daarbij op: “Nu de COVID-19-vaccins eindelijk worden uitgerold, kan desinformatie en verkeerde informatie een ernstige belemmering vormen. (…). Hoewel;we de sociale-media-bedrijven smeken om een actievere rol te spelen zijn wij, degenen die sociale media gebruiken, die verantwoordelijkheid moeten nemen voor ons posten en delen”.

Zie over dit onderwerp ook de eerdere  column van voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

Bron: bmj.com, Bram Platel van Stichting MS in beeldMS Vereniging Nederland, redactie

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.