Vaccinatieschema’s nog onduidelijk voor mensen met MS

Wanneer precies mensen met MS gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus is nog niet duidelijk. De eersten zijn waarschijnlijk degenen die in een verpleeghuis wonen maar anderen zullen beduidend langer op een oproep moeten wachten.

VaccinatieschemaIntussen dringt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) er bij minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op aan om de meest kwetsbaren in de samenleving voorrang te geven bij de vaccinaties. VGN vertegenwoordigt 170 zorgaanbieders voor in totaal zo’n 200.000 mensen met een handicap. Bij die zorgaanbieders zit ook Nieuw Unicum in Zandvoort. Deze instelling ondersteunt 250 mensen met MS van wie de helft in Nieuw Unicum woont.

Omdat de grootste groep mensen met een medische indicatie, en hun verzorgers, pas vanaf februari aan de beurt komen voor een COVID-vaccinatie, vraagt VGN de minister te stoppen met het huidige vaccinatiebeleid.

Eerst stonden gehandicapten vooraan in de rij om te worden ingeënt. Maar later is besloten om medewerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen voorrang te geven.

Wie als eersten gevaccineerd moeten worden is een moeilijke vraag. Ook, inmiddels demissionair, minister De Jonge geeft aan dat de gekozen volgorde “niet in beton gegoten is”en zelfs wekelijks kan veranderen, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare vaccins, en de mogelijkheden om te vaccineren.

Vaccinatiegroepen

Als je kijkt naar de categorieën in de vaccinatieschema’s van dit moment, zijn mensen met MS die in een verpleeghuis wonen het eerste aan de beurt. Zij staan voor inenting gepland in de periode januari tot juni 2021. Daarna komen de mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie. Daar zullen waarschijnlijk ook veel mensen met MS bij zitten. Zij mogen de prik tussen eind februari en 1 oktober tegemoetzien.

Maar ben je ouder dan 60, dan wordt het iets ingewikkelder. Je kunt dan bij een van de volgende drie groepen horen:

1. thuiswonende ouderen van 60-75 jaar
2. thuiswonende ouderen boven de 75
3. niet-mobiele thuiswonenden tussen 60 en 75.

Groep 1 staat gepland tussen half maart en 1 oktober. Deze mensen moeten naar de GGD om een prik te halen. Ben je niet mobiel of ouder dan 75, dan krijg je de vaccinatie van de huisarts. Je staat dan tussen eind maart en 1 oktober op de rol. Kijk je naar het totaal, dan zie je dat iedereen op 1 oktober moet zijn ingeënt. Alleen de begindata verschillen. Wanneer jouw groep aan de beurt is, wil dat nog niet zeggen dat je dan meteen het vaccin krijgt. Daar kunnen nog maanden over heengaan.

Heb je geluk dan ben je snel aan de beurt en al in het voorjaar beschermd. Heb je pech dan moet je wachten tot 1 oktober.

Bronnen: vgn.nlrtlnieuws.nl, rijksoverheid.nl, msvereniging.nl

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. Beste Corinne,

      Dank voor je vraag. Een medische indicatie is een verwijzing of bewijs van een arts of andere specialist voor een bepaalde aandoening of ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.