Twijfel over corona-voordeel afweerremmers MS

De veronderstelling dat bepaalde afweerremmers mogelijk beschermend zijn tegen het coronavirus in plaats van het tegendeel, ontmoet veel twijfels. Voor mensen met MS met zo’n ‘immuniteitsmodulerend’ middel zou dat dan goed nieuws zijn. Maar consultatie van Nederlandse MS-deskundigen leert dat zij het riskant vinden nu al zo’n conclusie te trekken.

MS-prof. dr. Gavin Giovannoni
MS-prof. dr. Gavin Giovannoni

De gedachte is afkomstig van de vermaarde Britse MS-prof. dr. Gavin Giovannoni, ook bij Nederlandse collega’s bewonderd om zijn vaak interessante onderzoeken en invalshoeken. Hij uitte deze op multiple-sclerosis-research.org; zie het bericht hierover elders op MSweb.

De kern van zijn boodschap is: van 2249 onderzochte mensen met coronavirus op een IC in Groot-Brittannië bleken er naar verhouding zeer weinigen met een medicijn dat de afweer onderdrukt. Professor G – zoals hij kort wordt aangeduid, – houdt er weliswaar rekening mee dat dit een onnauwkeurige steekproef is, maar pleit daarnaast nadrukkelijk voor nader onderzoek. Dat pleidooi nemen Nederlandse MS-deskundigen overigens graag van hem over, maar ze beklemtonen toch vooral dat sprake is van te veel onzekerheden bij de constatering.

MS patiënten voorzichtig

Zo ligt het volgens hen zeer voor de hand dat MS-patiënten sinds het uitbreken van het coronavirus juist zeer voorzichtig zijn en mede daardoor minder risico lopen op de IC terecht te komen. In Nederland geldt bovendien het zowel internationaal als nationaal gegeven advies, MS-patiënten met bepaalde immuniteits-wijzigende medicijnen strikt te monitoren.

Tegelijk constateren ook hier neurologen, dat er geen berichten zijn dat juist die mensen relatief veel het coronavirus hebben opgelopen. Giovannoni’s rapport ondersteunt daarmee hooguit het nu geldende beleid om bij mensen met MS en onder toezicht de afweermodulerende medicatie wel voort te zetten, zo redeneren enkelen van zijn Nederlandse collega’s.

Het Nederlandse beleid in deze is uitgebreid verwoord in de aan het coronavirus gewijde pagina’s op de website van het MS-centrum Amsterdam.

Bronnen: onder meer de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de academische MS-centra van Amsterdam en Rotterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.