Mantelzorgers mogen zich binnenkort testen op coronabesmetting

Mantelzorgers kunnen binnenkort aanspraak maken op het testen bij de GGD op besmetting met het coronavirus. Dat heeft minister De Jonge gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de coronacrisis.

Op dit moment is de testcapaciteit 17.500 personen per dag, waarvan ongeveer 7000 mensen gebruikmaken. Het aantal mensen dat zich laat testen stijgt, omdat meer zorgpersoneel zich meldt én de groep die mag testen volgende maand wordt uitgebreid met het onderwijzend personeel en medewerkers in de kinderopvang.

Stap voor stap

“Mantelzorgers is de volgende groep zijn die in aanmerking komt voor een coronatest”, aldus De Jonge: “Ik hoop dat dat binnenkort al kan, maar alles stap voor stap.” De verwachting is dat de maximumcapaciteit op termijn naar 29.000 testen per dag kan, maar de minister kan pas over enkele weken zeggen wanneer die maximumcapaciteit zal worden behaald. Het is nog altijd “spannend”of er ook op de lange duur genoeg benodigdheden voor deze tests zullen zijn, aldus de minister.

Beschermingsmiddelen

Minister de Jonge heeft in een brief aan de Tweede Kamer ook aangegeven dat er op korte termijn persoonlijke beschermingsmiddelen, afgekort PBM beschikbaar komen voor mantelzorgers die zorgen voor een naaste die (mogelijk) besmet is met het coronavirus.

MantelzorgNL is in overleg met VWS over hoe de beschermingsmaterialen verspreid gaan worden en welke afspraken en instructies daarbij nodig zijn.

“Er is schaarste, maar het gaat beter” met de persoonlijke beschermingsmiddelen, aldus De Jonge. De verdeling tussen ‘cure en care’ gaat ook beter, vertelde hij de Kamer.

Bezoekregeling

VWS begint met enkele pilots die moeten uitwijzen of een alternatieve bezoekregeling mogelijk is in de verpleeghuiszorg. De Jonge hoopt over enkele weken hierover duidelijkheid te hebben. Ook met de gehandicaptenzorg wordt overlegd of soortgelijke versoepelingen van de bezoekregeling verantwoord zijn.

Bron: Skipr; Frits Baltesen 22 april 2020

 

Lees ook

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.