Stopzetten vaccinatie ondermijnt vertrouwen

Het besluit tijdelijk te stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tegen het COVID 19-virus lijkt het vertrouwen in dit middel te ondermijnen. Dit is zeker ook het geval bij mensen met MS. Zo is af te leiden uit diverse reacties op het bericht via onder meer sociale media en bijvoorbeeld het Forum van MSweb, de drukbezochte digitale hoek waarop lotgenoten met elkaar van gedachten wisselen.

Daar lopen de laatste reacties op het stop-bericht uiteen van “natuurlijk is het risico klein, maar een dodelijke bijwerking is niet iets waar je zomaar overheen stapt” tot ”ik denk dat er meer mensen gaan twijfelen om dit vaccin te nemen”.

Navraag leert dat ook bij vaccindeskundigen het laatste nieuws is ingeslagen. Dit mede omdat er naar hun oordeel een zoektocht nodig lijkt naar als het ware een speld in hooiberg. .

Direct verband onduidelijk

De aanleiding voor de prikpauze nu is dan weliswaar de melding dat zich zeldzame bloedstollingsproblemen hebben voorgedaan bij vijf Nederlanders, enkele dagen na inenting met het AstraZeneca-vaccin, één met fatale afloop. Maar vooralsnog is elk direct verband met de vaccinatie onduidelijk. Het zou natuurlijk ook een combinatie kunnen zijn van onderliggende ziekten, andere medicijnen, zoals bloedverdunners, bepaalde voedingsmiddelen en dergelijke.
Daarom gaan diverse organisaties waaronder het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) nader onderzoek doen. Daarbij is de inzet vooral zo snel mogelijk te bepalen of hervatting van de vaccinatie met het middel van AstraZeneca verantwoord is.De verwachting is dat op korte termijn ook de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) met een standpunt komt

Basis-oordeel gehandhaafd

Vooralsnog blijft het basis-oordeel van het EMA gehandhaafd dat alle COVID 19- vaccins dus ook dat van AstraZeneca veilig en effectief zijn. Het EMA voegde er indertijd aan toe dat de voordelen van vaccinatie bovendien opwegen tegen de mogelijke complicaties in een heel klein aantal gevallen. Dat is ook de opvatting van de autoriteiten in Engeland, grootgebruiker van het AstraZeneca-vaccin. De toezichthouder daar adviseert het middel gewoon te blijven nemen.

Zie voor uitleg over het AstraZeneca –vaccin ook ‘Wantrouwen tegen AstraZeneca niet terecht‘. Dit bericht staat ook in ons Corona-dossier.

Lees voor de ervaringen van medisch wetenschapper dr. ir. Bram Platel met AstraZeneca-vaccin nu ook zijn eerste column op MSweb.

Bronnen: diversen; onder meer: https://nos.nl/l/2375161 , https://nos.nl/artikel/2375425-zorgen-om-zwabberbeleid-rond-astrazeneca-trombose-experts-begrijpen-prikstop-niet.html. en https://www.parool.nl/columns-opinie/falende-betweters-kijk-eens-waarom-vaccineren-in-andere-landen-wel-lukt~b69ab229/ .Dit COVID-19-bericht is bovendien door de redactie van MSweb gecheckt en gedubbelcheckt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.