Revalidatiecentra voorzien veel COVID-patiënten

De zeventien Nederlandse revalidatiecentra maken zich op voor een toestroom van herstellende COVID-patiënten.  De sector denkt de toestroom aan te kunnen, maar er zijn nog veel onzekerheden die impact hebben op het capaciteitsbeslag.

revalidatieIn het kader van acute coronazorg liggen er al enkele tientallen COVID-19-patiënten in verschillende revalidatiecentra.  De verwachting is dat de echte piek van post-COVID-19 revalidanten zich in mei en juni aandient. “Zoals het zich nu laat aanzien kunnen we samen de toestroom aan”, zegt directeur Martijn Klem van Revalidatie Nederland (RN).

Tegelijkertijd is iedereen de afgelopen periode keer op keer verrast door de heftigheid van de coronacrisis. We houden zo goed mogelijk een vinger aan de pols, maar precieze cijfers zijn er niet. Nu pas stromen de eerste patiënten door. Sommigen kunnen snel naar huis, maar naarmate patiënten langer in het ziekenhuis verblijven moeten ze naderhand langer revalideren, dus dat betekent wat voor je capaciteit.”

Scenario’s

“In Zuid-Holland verwachten we in het gunstigste scenario 75 patiënten en in het meest ongunstige gaan we richting de 150 patiënten”, zegt bestuursvoorzitter Willem Wiegersma van Basalt. “Als je bedenkt dat wij een klinische capaciteit hebben van om en nabij de 150 bedden, dan gaat het in dat geval piepen en kraken.”

Landelijke aandacht

“Ik vind dat daar in het verlengde van de discussie over de IC-capaciteit landelijk wat meer aandacht voor mag komen. Als je mensen met heel veel apparatuur, mankracht een professionaliteit het leven redt, moet je wel zorgen dat ze daarna weer een leven kunnen oppakken. Om dat treintje goed te laten rijden is het van groot belang dat revalidatieartsen zo vroeg mogelijk bij COVID-zorg betrokken worden.”

Wat Klem betreft heeft de situatie zich ten goede ontwikkeld. “In het begin moesten we duidelijk maken: wij zijn óók ziekenhuizen, hier zijn wij goed in, dus neem ons mee. Inmiddels zijn de revalidatiecentra bij alle acute zorgnetwerken aangehaakt en draaien de revalidatieartsen mee in de richtlijnontwikkeling voor zorg na COVID.”

Omstandigheden

Basalt kan qua capaciteit voorlopig vooruit, maar dat is ten dele te danken aan toevallige omstandigheden. “De helft van de zorg die Basalt levert is kinderrevalidatie, gekoppeld aan scholen. Dat traject is stil komen te liggen en daardoor kunnen we het personeel  inzetten voor  COVID-zorg. De vraag is wel hoe lang dat kan.

Zoiets geldt ook voor de reguliere revalidatiezorg voor volwassenen. Cardiologen en neurologen zien als gevolg van de coronacrisis drastisch minder patiënten, waardoor er weinig doorverwijzingen zijn naar revalidatiecentra. “Dat geeft meer lucht om COVID-patiënten op te vangen”, stelt Wiegersma.

Speciaal revalidatieprogramma

Basalt heeft die ruimte onder meer benut om een speciaal revalidatieprogramma te ontwikkelen voor COVID-patiënten die nog besmettelijk zijn. “Wij denken: hoe eerder hoe beter”, motiveert Wiegersma het programma. “In een week tijd hebben we al 17 patiënten opgenomen.”

Bron: Skipr, auteur Philip van de Poel 17 april 2020

 

Lees ook:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.