Onduidelijk wie tijdruimte regelt voor coronaprik

Het nieuwste COVID 19-bulletin van de Internationale MS Federatie (MSIF) herhaalt het advies om meer tijdruimte in te lassen tussen een coronaprik en sommige MS-medicatie. Maar het bulletin van 5 maart 2021 laat onduidelijk wie dat dan regelt: de vaccingever of de behandelend MS-neuroloog.

Update over het corona virus en MSHet advies van de MSIF spoort overigens met de raadgevingen mid januari 2021 van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Ook in het nieuwste MSIF-bulletin is de kernboodschap nog steeds, kort samengevat:

  • Laat je als MS-patiënt zodra dat mogelijk is vaccineren tegen COVID -19.
  • Alle in Nederland beschikbare vaccins zijn veilig en effectief voor mensen met MS, ook voor mensen met MS-medicatie.
  • Het kan zijn dat sommige immunomodulerende therapie, in het Engels afgekort als DMT, de effectiviteit van een vaccin iets vermindert.
  • In sommige gevallen is het aan te raden om het moment van vaccinatie af te stemmen met het behandelschema van de DMT.

Ook deze boodschap is eerder verspreid door de MS-werkgroep van de NVN. Bovendien heeft dit advies al geruime tijd de steun van onder meer de Stichting MS in Beeld en van vertegenwoordigers van de Nederlandse MS-patiënten. Zie voor dat laatste de column op MSweb van voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

Ook AstraZeneca

De MSIF besteedde twee maanden geleden nog alleen aandacht aan de vaccins Pfizer-BioNTech en Moderna. Nu krijgen ook vier andere beschikbare vaccins het fiat van de federatie. Dus om te beginnen het inmiddels ook hier voorhanden AstraZeneca-vaccin. Maar verder bijvoorbeeld het Sputnik-vaccin. Van de verschillende types vaccins blijft de MSIF alleen twijfels houden over de ontwikkeling van zogeheten levend verzwakte vaccins, maar die zijn tot op heden niet geleverd.

Voor een kopie van de Nederlandse versie van het gehele, nu bijgewerkte MSIF-advies: zie de hierbij gevoegde pdf.

Nederlandse MS-patiënten hebben overigens geen zetel in de MSIF. Wel is het advies mede tot stand gekomen in samenwerking met de Amsterdamse MS- professor dr. Joep Killestein. Voorzitter dr. Jop Mostert van de MS-werkgroep NVN meldt dat er uiterlijk zondag 14 maart 2021 ook een aangepast Nederlands advies zal zijn.

Bronnen: MSIF en redactie MSweb; gecheckt bij dr. Jop Mostert (voorzitter MS-werkgroep Nederlands Vereniging voor Neurologie) en dr. ir Bram Platel (voorzitter/directeur Stichting MS in Beeld).

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.