MS Vereniging Nederland wil vaccinatie-voorrang

MS Vereniging Nederland wil dat het Kabinet aan mensen met een verhoogd gezondheidsrisico – zoals MS-patiënten – voorrang geeft bij de COVID 19-vaccinatie. Er zijn in Nederland ongeveer 30.000 mensen met MS.

MS Vereniging NederlandDe wens van MS Vereniging Nederland wordt uitgedragen door de Patiëntenfederatie Nederland en de organisatie Ieder(in) die hiertoe op 31 maart 2021 een oproep hebben gestuurd aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; VWS). Eerder gebeurde dat al door middel van een manifest op 5 oktober 2020. MS Vereniging Nederland is aangesloten bij beide organisaties.

“We hebben grote zorgen over de groep met een medische indicatie die volgens de huidige planning pas in juni een vaccinatie krijgen”, zo vermeldt de oproep. Gedoeld wordt in het bijzonder op de ruim 1 miljoen mensen die de jaarlijkse griepprik krijgen, en die volgens de briefschrijvers nu veel risico lopen besmet te raken door corona en daartegen nog niet zijn ingeënt. “Huisartsen laten jaarlijks zien dat zij deze groep snel en efficiënt kunnen vaccineren. Dat protocol zou nu ook moeten kunnen: vaccineer deze groep begin mei tegen corona, net als begin oktober tegen de griep”.

De organisaties vragen ook opnieuw dezelfde voorrang te geven aan de mantelzorgers van patiënten. “Zij hebben een belangrijke rol in de dagelijkse veiligheid en bestaanszekerheid van ernstige gehandicapte of chronische zieke kinderen en volwassenen”.

De oproep heeft mede de steun van KBO-PCOB, met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland.en MIND, Landelijk Platform Psychische Gezondheid, koepel van organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Onder het manifest van oktober staat de naam van MS Vereniging Nederland samen met die van 68 andere patiëntenorganisaties.

Bronnen: onder meer de Patiëntenfederatie Nederland; zie daar ook het manifest uit oktober 2020 en hieronder de oproep van maart 2021:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.